Társadalmi szerepvállalás

A Liszt Ferenc Kamarazenekar iskolai koncertjei

 

Hét évvel ezelőtt az együttes egy új projektbe kezdett: a legkülönbözőbb iskolákban, gimnáziumokban, általános és idegen nyelvű tanintézményekben kezdett el koncerteket tartani, hogy az ott tanuló gyerekek megismerkedhessenek komolyzene világával, a vonós hangszerekkel és magukkal a zenészekkel. A tanórák keretében szervezett 45-50 perces koncertek során a művekhez, zeneszerzőkhöz kapcsolódó tudnivalókat, érdekességeket, történeteket a Bartók Rádió műsorvezetője, Becze Szilvia, az ő távollétében a zenekar egyik tagja meséli el.

A hangversenyek célja, hogy az iskolás gyerekekkel megismertessék és megszerettessék a klasszikus zenét. Ezért a műsort elsősorban a népszerű, könnyen befogadható művek jellemzik, amelyekből egy-egy tételt, részt emel ki a zenekar. Az alkalmak azonban nem csupán a művek koncert-szerű előadásából állnak: a hangszerek bemutatása és a történetmesélés révén szeretnénk egy-egy korszakot jobban körüljárni.

A zenekar – elfoglaltságától függően – hozzévetőleg 10 iskolakoncertet szervez évente, melyeken eddig összesen kb. 5000 gyerek vett részt. A számos pozitív visszajelzés, valamint a tény, hogy az osztályok egymásnak ajánlják a programot, arról tanúskodnak, hogy a gyerekek rendkívül fogékonyak a klasszikus zenével való efféle, közvetlen találkozásra.