Ismerd meg a Liszt Ferenc Kamarazenekar történetét!

A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint fél évszázada állandó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének, így méltán tartják világszerte a kamarazenekari műfaj egyik legjobb képviselőjének.

A zenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Fél évszázados működésünk során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – nemzetközi hírnévre tettünk szert: több mint ötven országba jutottunk el, többek között felléptünk a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.

Együttesünk évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagy fokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral.

 

Az elmúlt évek sikerei

Az elmúlt időszak bővelkedett kiemelkedő koncertekben: felléptünk az amszterdami Concertgebouw, a frankfurti Alte Oper, a düsseldorfi Tonhalle, a bécsi Musikverein, a genfi Victoria Hall és a bakui Hejdar Alijev koncerttermekben, a Mecklenburg-Vorpommern Fesztiválon és a gstaadi Menuhin Fesztiválon. Koncerteztünkk Pekingben a világhírű National Centre for the Performing Arts koncerttermében, valamint meghívást kaptunk Ázsia egyik legrangosabb fesztiváljára: a China – Shanghai International Arts Festival-ra.

A 2011-es Liszt-év és a magyar EU-elnökség egyik megnyitó ünnepségén Madridban az Auditorio Nacionalban I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné is megtisztelte jelenlétével a zenekart. A nagy sikerű német- és olaszországi turnék mellett 2013-ban Dél-Amerikában, 2014-ben pedig Japánban adtunk koncertsorozatot. 2019-ben két újabb kínai fellépésre is sor került.

A közelmúltban olyan kiváló szólistákkal léptünk színpadra, mint Mischa Maisky, Emmanuel Pahud, Vagyim Gluzman, Alison Balsom, Fazil Say, Borisz Berezovszkij, Ning Feng, Baráti Kristóf, Várdai István, David Fray, Denisz Macujev, Jefim Bronfman, Gustav Rivinius, Markus Stockhausen, Boldoczki Gábor, Martha Argerich, Rost Andrea, Maxim Vengerov és Steven Isserlis. 2016-ban a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent, Rácz Ödönnel közösen elkészített hanglemezünket idén újabb követte, egyöntetű elismerést aratva a nemzetközi kritika és ami a legfontosabb: a közönség körében.

A 2016-ban, Rácz Ödön nagybőgő művésszel közös “My Double Bass”-CD hosszú ideig szerepelt a lemezvásárlási listák élmezőnyében, hetekig az első helyen.

Művészeti vezetés

2016. óta Tfirst Péter koncertmesteri irányítása mellett, ragaszkodva a megszokott magas szintű művészeti interpretációhoz és az elismerten egyedi Liszt Ferenc Kamarazenekar-os hangzáshoz, folytatódott a zenekar nagyívű szereplése mind itthon, mind a nagyvilágban.

A hazai és a nemzetközi zenei világot is bejárta az a hír, mely szerint 2020 januárjától Várdai István világhírű csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódik be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába. Vezetésével, külföldi és magyar szakértők bevonásával a zenekar több évre szóló művészeti és üzleti stratégiát dolgozott ki. Emellett közös munkájukkal nemzetközi összevetésben is egyedülálló, új arculati világot alkottak, amely az újdonság erejével hatásosan fejezi ki a zenekar kettős célját: a minőségi hagyomány megőrzését és a folyamatos megújulásra való törekvést.

Büszkék vagyunk arra, hogy nemzeti zenekarként Magyarországot, a magyar kultúrát képviselhetjük és népszerűsíthetjük szerte a világban.