Sajtómegjelenések a Liszt Ferenc Kamarazenekarról

papageno.hu

"Csodálatos muzikalitás és csodálatos hangszeres tudás ritka szerencsés együttállását hozta az este, sokáig emlékezetes, remek hangulatú koncertet hallottunk."

(2023.04.26.)

zenekar.hu

zenekar.hu 

"Az örökifjú Mozart-szerenád, hiába a vonószenekari repertoár talán legnépszerűbb, legtöbbet játszott darabja, mégis üdén, frissen, meglepetésekben és apró gesztusokban gazdagon csendült fel az – ugyancsak örökifjú – Liszt Ferenc Kamarazenekar tolmácsolásában: ebben nyilvánvalóan nem csupán Tfirst Péter egyszerre sallangmentes és szuggesztív irányítása, hanem a gondos próbamunka is tükröződött."

(2022. 11. 21.)

papageno.hu

Mozart: Kis éji zene - "A Menuetto és a zárótétel vidám, tartalmas fürgeségét szintén jó volt hallgatni, kiemelendő a záró Allegro kidolgozási részének transzparenciája. Az újdonságot, már-már felfedezést a Romanze hozta. Ennyire bensőséges, vallomásszerű tétel nem minden nap kerekedik a szerenád lassújából."

Arenszkij: 2. vonósnégyes, op. 35, kamarazenekari előadásban - "A Liszt Ferenc Kamarazenekar rendkívüli ügyszeretettel nyúlt a darabhoz; az első ütemek pianói egyenesen lélegzetelállítóak voltak, az egyes szólamokban páratlan tisztaságú unisonókkal. Egyáltalán: az átirat végig a lehető leggondosabb bánásmódban részesült. A zenekari hangzás erényei közé tartozik, hogy olykor a visszhangzó templomot is sikerült megidézniük"

(2022.11.14.)

muzsika.org

muzsika.org

"A Haydn-kompozícióknak (D-dúr, Hob.VIIb:2; C-dúr, Hob.VIIb:1) felettébb előnyükre vált, hogy a zenekar arculatából kifolyólag egészen kis vonóskari létszámmal – voltaképpen korhű apparátussal – hangzottak el. Mindvégig fokozott bensőségesség hatotta át őket, s az a fajta jó értelemben vett közvetlenség és családiasság, amelyet eredeti funkciójuk, illetve a részben abból fakadó intim, kamarazenei jellegük révén eleve magukban hordoznak."

(2022.10.18.)

revizoronline.com

revizoronline.com

"A zenekar már az első ütemektől kezdve élni kezdett, könnyedén és meggyőzően játszott;"

(2022.04.21.)

papageno.hu

papageno.hu

"létre jött a dráma, heves, de túlzásokba nem eső szenvedéllyel, éles kontrasztokkal"

(2022.03.25.)

mandiner.hu

"...a Liszt Ferenc Kamarazenekar egy legendás intézmény és egy hihetetlen, szép hagyományt követ hosszú évek óta. Ezt a tradíciót úgy viszik tovább, hogy a generációk is szépen cserélődnek. Sok az új ember a zenekarban, de az a fantasztikus, hogy tökéletesen passzolnak az összképbe, és így megmarad az abszolút felismerhető stílusuk, zenei kultúrájuk."

(2021.10.25.)

Vadim Gluzman, hegedűművésszel készített interjú IDE KATTINTVA olvasható.

papageno.hu

papageno.hu

"A Liszt Ferenc Kamarazenekar a legmagasabb színvonalát hozza, a hibátlanul előadott, profiljukba kiválóan helyezkedő darabot elképesztő lendülettel és pontossággal hallhatjuk."

"Az előadás magával ragadó. Várdai művészeti vezetése alatt a zenekar még egységesebb, a hangzás pedig pontosabb és kifinomultabb lett. Az új, fiatal zenészekkel feldúsított együttes él és láthatóan élvezi is a színpadi jelenlétet.A zenekar igazi csapat, a hangzás az átgondolt műhelymunkát és koncepciót tükrözi." (Kaposfest - 2021.08.17.)

(2021.08.18.)

faymiklos.hu 

"Az énekes Juliane Banse volt, nagy meggyőződéssel és nagy meggyőzőerővel."

(2021.05.15.)

Pesti Műsor logó

Pesti Műsor online 

"A Liszt Ferenc Kamarazenekar az elmúlt hat évtizedben híres volt arról, hogy a legkiemelkedőbb szólistákkal játszik, ez semmiképpen nem fog változni. Nem szeretném most elárulni, hogy kik ők, de két nagyszerű művésszel tárgyalunk egy turnéról és lemezfelvételekről. Szépen alakul a saját arcunk."

(2021. május)

Élet és irodalom
"...azért mond igent ma is az együttes felkérésére Emmanuel Pahudtől Martha Argerichen át Juliane Banséig minden jelentős külföldi művész, mert a meghívottak tudják: a mai Liszt Ferenc Kamarazenekar ugyanolyan jó, mint a régi volt. Világos számukra, hogy a mai tagság is csupa kiváló művész, s hogy ez a sok különálló kvalitás a közös munka során ma is képes közös értékké válni."
(2021. március 19.)

Mozgó Világ logó

2020. decemberi szám
Újjászületések - a 2020. október 25-i zeneakadémiai hangversenyről

"... most hallott hangversenyükön is azzal a technikai igényességgel muzsikáltak, amely az elmúlt években jellemezte munkájukat, a hallgató minduntalan megtapasztalhatta a hangszeres kidolgozás aprólékosságát és részletező jellegét, s ugyanez a mindenre kiterjedő gondosság és figyelem jellemezte a dallamok megformálását, a tagolást, a hangsúlyozást, a dinamikai árnyalatok kidolgozását és a színek adagolását is. Várdai jelenléte elmélyítette a zenekarnak azt a törekvését, amely minden hangot fontosnak tart, minden zenei gesztusnak jelentőséget tulajdonít, s ez a jelenlét indulattal is telítette a muzsikálást ... talán nem nehéz megjósolni: a perfekcionizmussal párosuló szenvedély a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Várdai István jövőbeli együttműködésének is egyik meghatározó mozzanata lehet. " (Részlet Csengery Kristóf írásából)

 

 

Papageno logó

2020.08.20.

"Nem tudom, gyakran fordul-e elő, hogy a zenekarnak a pódiumról történő levonulása után sem hagyja abba a közönség a tapsot, így az együttesnek újra be kell jönnie a ráadáshoz. Az esti koncerten nem is ment ez zökkenőmentesen, de némi egyeztetés után csak megkaptuk a műsoron szereplő Eroica szimfónia utolsó tételének részletét. Amikor Várdai István, aki ezúttal karmesterként állt a Liszt Ferenc Kamarazenekar előtt, odaszólt bizonytalankodó kollégáinak, hogy „Játsszunk már valamit!”, a nézők azonnal vették a lapot, és nevetni is kezdtek. A kiváló zenekar, amint majd „játszik valamit” a világhírű csellista irányításával, bizony bár mindig lenne ilyen „valami” minden koncert végén."

Link a cikkre

2020.02.18.

"Tfirst Zoltán fél évszázadon át, 1969-től 2019-ig játszott a Liszt Ferenc Kamarazenekar elsőhegedű-szólamában. Nyugalomba vonulása alkalmából zenészkollégái annak rendje s módja szerint el is búcsúztatták egy zeneakadémiai hangversenyen. A búcsú azonban, úgy látszik, csak átmeneti volt, és csak a hangszeres művésznek szólt. Valószínű, hogy sem az együttes, sem a hegedűművész nem gondolta, hogy ennyire gyors lesz a visszatérés, és ennyire más szereposztásban találkoznak ismét egymással. A zenekar ugyanis kompozíciót rendelt Tfirst Zoltántól, mégpedig Beethoven op. 47-es, A-dúr hegedű–zongora-szonátájának – polgári nevén a Kreutzer-szonátának – vonószenekari átiratát. Amikor az Óbudai Társaskörben beszélgettem az átdolgozóval, éppen a frissen meghangszerelt művet próbálta az LFKZ, ami február 26-án kerül a Zeneakadémia színpadára."

Link a cikkre

2020.02.13.

"2020. február 9-én idén is megtartották A tehetség napja rendezvényt a Zeneakadémián. A művészeti alkotás születése mindig izgalmas téma, főleg olyan „külső betolakodónak”, mint én vagyok. Jó belepillantani ilyen helyzetekbe, mintha magam is részese lennék az alkotói folyamatnak."

Link a cikkre

2019.12.09

"A napokban egy igazi legenda, Martha Argerich társaságában indult turnéra a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A különleges élményt ígérő program a Zeneakadémia Nagytermében is elhangzik – a koncertre a jegyek már réges-rég elfogytak. Tfirst Péterrel, a zenekar művészeti vezetőjével beszélgettünk."

Link a cikkre

kultura.hu

2020.10.23.

"Várdai István magas színvonalon támogatja a zenekar munkáját, jelenléte nagyfokú szakmai biztonságot jelent."

Link a cikkre

2020.01.14

"Várdai István lett a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője
A zenei együttes megállapodást kötött a londoni központú HarrisonParrott nemzetközi művész- és projektmenedzsment ügynökséggel."

Link a cikkre

fidelio.hu

2020.08.21.

"Az életteli, eleven szólisták mellett hadd dicsérjem az egész este nagyszerűen játszó Liszt Ferenc Kamarazenekart, akik Tfirst Péter koncertmester vezetésével maguk is csillagai voltak ennek a sztárokban bővelkedő koncertnek."

Link a cikkre

2019.01.29.

"Újragondolta a kamarazenekari játék hogyanját és céljait a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az új koncepcióval január 24-én a Zeneakadémia nagytermében álltak színpadra, ahol csatlakozott hozzájuk egy 22 éves hegedűművésznő is."

Link a cikkre

revizoronline.com

2019.01.29.

"Üdvözlendő vállalás, hogy a külsőségek helyett az LFKZ tisztán zenei szempontot tart szem előtt; én máris hallottam a minőségi ugrást, és érdemes leszögezni, hogy van, de még mennyire, hogy van rá igény."

Link a cikkre

2018.05.30.

“Kelemen koncertmesteri és szemkarmesteri vezetésével a gondolatok és karakterek olyan sziporkázó gazdagságát ismerhettük fel a darabban, amelynek csak töredéke szokott érzékelhetővé válni."

Link a cikkre

 

További cikkek

Aktualis.blogstar.hu

"Az 1963-ban alakult Liszt Ferenc Kamarazenekar az ország egyik legismertebb zenei formációja. Felléptek már a New York-i Carnegie Hall, a Sydney-i Operaház vagy a párizsi Théatre de la Ville színpadain, idén pedig a KŐFESZTEN is hallhatja őket a közönség. Tfirst Péterrel, a zenekar koncertmesterével hagyományokról és megújulásról, a zenekar sikeréről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk."

(2020.08.24.)

nepszava.hu

"Az elmúlt időszakban a szervezőknek többszörösen újra kellett gondolniuk a 2020-as Kaposfestet. Az esemény egyik művészeti igazgatója Várdai István, vele beszélgettünk arról, mi maradt, mi változott."

(2020.08.04.)

Élet És Irodalom

"Emmanuel Pahud játékát hallgatni megunhatatlan élvezet. A kritikus nem is tudja, mivel kezdje: a lebilincselően közvetlen zenei kifejezésmóddal, amely mindig elegáns, és a mélység iránt is fogékony, s így a C. P. E. Bach-versenymű lassú tételének gondolatgazdag pillanatait is maradéktalanul közvetíti?"

(2018. 04.18.)