A LISZTory szavakkal teremti meg a pillanatot, amelyben felcsendülhet a zene.

Lisztory

Büszkén mutatjuk be zenekarunk első podcast-sorozatát: a LISZTory-t. A csatorna neve szójáték: az angol „történelem, elbeszélés” (’story’) és névadó zeneszerzőnk vezetéknevének összevonásából született, mivel lényegében történeteket mesélünk a közönségünknek a klasszikus zenéről és a zenekarunkról.
 

„A LISZTory újra és újra szavakkal teremti meg a pillanatot, amelyben felcsendülhet a zene. Az adások során dialógust folytatunk a megidézett művekkel, illetve zeneszerzőkkel, és kötetlen eszmecserébe bonyolódunk a Liszt Ferenc Kamarazenekar muzsikusaival” – így foglalja össze a sorozat lényegét a műsorvezető, Péteri Lóránt.
Az adásokkal kéthetente jelentkezünk a Spotifyon és minden nagyobb podcast-platformon.

Múlt héten jelentettük be zenekarunk teljes külső és belső átalakulását, amelyet egy egyéves üzleti és művészeti tervezés előzött meg. Egy új művészeti és üzleti stratégiát készítettünk az elmúlt évben, nem titkolt célunk, hogy kamaraegyüttesünk Európa és a kontinensen átnyúló művészeti világ egyik kiemelt kulturális kincsévé válhasson. Ehhez társult egy teljes arculati átalakulás, amellyel megújult az 58 éves múltra visszatekinthető zenekarunk márkája. Az átfogó megújulás részeként indult el podcast csatornánk is, amivel nyithatunk talán egy olyan új része felé is a közönségünknek, akik amellett, hogy érdeklődnek a komolyzene iránt, és kíváncsiak és nyitottak az érdekességekre, szívesen használják a közösségimédia-felületeket is.

A LISZTory az angol history (magyarul: „történelem”), a story („elbeszélés”, „történet”) szavak és a zenekar nevének játékosan összevont változata, utalva a csatorna tartalmára és szórakoztató jellegére. Péteri Lóránt, aki ismert és elismert zenetörténész, Mahler-kutató hol zenetörténeti, zeneelméleti érdekességeket oszt meg hallgatókkal, hol a zenekar egy-egy meghatározó szereplőjével elemez hangfelvételeket; az első adás vendége Várdai István művészeti igazgató, aki az új logónk készítéséhez felhasznált zeneműről, Bartók Divertimentójáról mesél, a második adásban pedig együttesünk koncertmestere, Tfirst Péter a beszélgetőpartner, akivel Péteri Lóránt a zenekar félévszázados hagyományairól és jelenéről beszélget.

„Nagy öröm számunkra, hogy elindulhatott a csatorna, hiszen olyan formátumot használva ismertethetjük meg a közönségüket a kamarazenével és a zenekarunkkal, amelynek itthon még nincs nagy múltja. Amint ismét megtölthetjük a koncerttermeket a komolyzene iránt rajongókkal, reméljük, sok LISZTory-hallgató előtt játszhatunk. Szerettük volna a zene nyelvén túl szavakkal is izgalmassá tenni a klasszikus zenét” – összegezte Várdai István, művészeti vezetőnk. – „Külön köszönöm a beszélgetéseket Péteri Lórántnak, akinek zenei tájékozottsága nagyon inspiráló.”

Péteri Lóránt zenetörténészi tevékenységén felül zenei kritikákat is ír, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, 2014 óta a Zenetudományi Tanszék vezetője. Tagja a Gustav Mahler Research Centre tudományos tanácsadó testületének és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Bizottságának. Szerzője a Mahler, a scherzo és a „kísérteties” című könyvnek, egyik szerkesztője az 1956 és a zenei élet című tanulmánykötetnek. Műsorvezetőként pedig rendszeres közreműködője a Bartók Rádió Zenebeszéd című műsorának.

„Zenei anyanyelvem elsajátításában meghatározó szerepet játszott, hogy otthoni lemezjátszónkon gyakran forogtak a Liszt Ferenc Kamarazenekar korongjai – nagyobbacska gyerekként már az együttes hangversenyeire is eljutottam. A most megkezdett közös munka számomra ezért hazatérést is jelent.” - így összegzi az együttműködést Péteri Lóránt.

Az két adás az alábbi linken elérhető: https://open.spotify.com/show/0EuOA1lpmF8ZMKeQk1DFQB

Böngéssz hivatalos weboldalunkon, látogass el YouTube csatornánkra, Facebook és Instagram oldalunkra