06/03/2019

Próbaszünet - interjúsorozat a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaival

„A színvonalas munka magával ragadott”

A március 9-i koncert előtt a Liszt Ferenc Kamarazenekar két fiatal tagjával, Király-Domány Bernadettel (hegedű) és Lukácsházi György (cselló) Tóth Endre beszélgetett

 

– Mit jelent számotokra a Liszt Ferenc Kamarazenekarban muzsikálni?

 

Király-Domány Bernadett:Számomra egyrészt egy gyerekkori álom beteljesülését jelenti, hiszen zeneiskolás korom óta vágyként élt bennem, hogy egyszer majd a Liszt Ferenc Kamarazenekarban muzsikáljak. Talán épp ezért a másik szó, ami ezzel kapcsolatban az eszembe jut, az otthon: hiszen sokfelé vezetett már az utam, ezeknek nagyon sokat köszönhetek, nélkülük nem lehetnék az az ember, aki most vagyok, azonban végre úgy érzem, hogy megérkeztem. Itt mind emberileg, mind szakmailag jól érzem magam.

42622002_10156591203694098_6148876026509262848_n


Lukácsházi György:
Nekem tulajdonképpen a kamarazenekari lét mindig is az életem szerves része volt, hiszen a szüleim is kamarazenekari muzsikusok. Nem túlzás azt mondani, hogy az egész világot jelenti számomra. Korábbi tanárom révén kapcsolódtam össze a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, így folytathatom azt az utat, amit még a Zeneakadémián elkezdtem. Az itt folyó színvonalas munka mostanra teljesen magával ragadott.

20180925-10584664-nagy

 

– Hogyan zajlanak általában a próbák, mit emelnétek ki a felkészülési folyamatból?

 

KDB: A próbák a zenekar létszámából kifolyólag oldott és családias hangulatban telnek, ahova jó érzés mindig megérkezni reggelente. A próba kezdetétől ugyanakkor a zenekar egyfelé néz, közösen gondolkodik, ami alatt azt értem, hogy koncertmesterünk, Tfirst Péter meghallgatja mindenki véleményét és aztán ezeket figyelembe véve hozza meg a döntést egy-egy zenei kérdés kapcsán. 

LGy: Az utóbbi időben azoknál a régi daraboknál is egyfajta új, friss megközelítést alkalmazunk, amelyeket a zenekar már megalakulása óta játszik. Nagyon fontos, amit Berni is mondott, hogy a családias légkör a próbákon is jelen van, és ez mindannyiunkra inspiráló hatást gyakorol.

 

– Lendvay Józseffel nem most lép fel a zenekar először, de ti személy szerint játszottatok már vele korábban?

 

KDB: Én még nem, de felvételeit már hallottam, sok tag viszont régi barátként, egykori iskolatársként köszöntheti őt. Izgalommal várom ezt a koncertet, hiszen egy élő legendával muzsikálhatok együtt.

LGy: Nekem már volt alkalmam vele játszani, ami életem egyik legmeghatározóbb élménye volt itt zenekarban. Fantasztikus hegedűs, nemcsak európai szinten, hanem világviszonylatban is.

 

– A március 9-i műsorból van-e kedvenc darabotok és miért? Illetve van-e olyan, ami különösen nagy kihívás?

 

KDB: Csajkovszkij Firenzei emléke a szívem csücske több szempontból is: egyrészt mert egész fiatalon, még konzis koromban lehetőségem nyílt arra, hogy eljátszhassam a szextett változatot a Zeneakadémia Nagytermében. Nagyon örülök, hogy ismét átélhetem ezt a koncertélményt, hiszen a darab nagyon közel áll a lelkivilágomhoz. Ezt csak erősítette, amikor Péter az egyik próbán az orgonához hasonlította a mű egyes szakaszainak hangszerelését. A nővérem orgonaművész, gyakran segítek neki a regisztrációban, és annyira bennem van az a rezgés, amit az orgona képvisel, hogy a hideg futkos a hátamon, mikor homofón módon, egy hangszerként szólal meg a zenekar.
LGy: Ráadásul a közönség ezt a Csajkovszkij-művet mindig lelkes tapssal jutalmazza, sikerdarab, amit nemcsak hallgatni, játszani is különösen jó.
A koncert első felében sem maradunk izgalmak nélkül: Weiner I. divertimentóját, amely talán még a Csajkovszkij-darabnál is népszerűbb, Lendvay József szólójával játsszuk, az ő elképzelései alapján, egy kicsit másképp. Ezen az estén különleges, egyedi módon szólal majd meg a mű, nagyon nagy izgalommal és kíváncsisággal várjuk mi is. A hangverseny műsora elég összetett és változatos, ami kihívás a zenekarunk számára. De lelkesen és nagy erőket mozgósítva készülünk a feladatra.

 

– Közös bennetek a Liszt Ferenc Kamarazenekari tagság mellett, hogy ugyanabban a zeneiskolában tanítottatok. Milyen kölcsönhatásban van egymással a tanítás és az előadóművészet?

 

KDB: Bár ettől az évadtól csak a zenekari munkára koncentrálok, úgy gondolom, sokat tanultam a tanításból. Gyakorlatban tapasztalhattam meg, hogy a folyamatos fejlődés nem mindig magától értődő, nap mint nap meg kell érte dolgozni, és a hosszú távú célok csak türelemmel és szeretettel fognak megvalósulni. Ez a tapasztalat segít most is, és ez alapján várom el magamtól és kollégáimtól is az eredményeket.
Gyurival pedig külön élmény volt, hogy az iskolai művésztanári koncerteken más közegben is együtt zenélhettem.

LGy: Teljes mértékben oda-vissza hat egymásra a két tevékenység: néhány év tanítással a hátam mögött azt látom, hogy nagyon fontos megfogalmazni és egyértelművé tenni a hangszer megszólaltatáskor, hogy mi az, amit szeretnénk, mi az, ahová szeretnénk eljutni, illetve eljuttatni a növendéket. A tudatosság a próbán és a csellóórán is rendkívül lényeges.

 

– Szabadidőtökben mivel foglalkoztok a legszívesebben?

 

KDB: Nagyon szeretek természetet járni a férjemmel, új helyeket felfedezni, és ezeket lefényképezni: sokat merítek ebből, feltölt, ami segíti a hegedülésemet is. De szeretek kreatívkodni is: régebben sokat festettem, rajzoltam, erre most kevesebb idő jut.

LGy: Bár nem mondta Berni, de ő is rendszeresen fut, ha jól tudom. Mostanában nekem is ez az egyik legkedveltebb időtöltésem. Illetve ami még nagyon érdekel, az a repülés, de egyelőre csak passzívan: ha időm engedi, utána olvasok, interneten keresgélek ebben a témában.

Összes hír

 • 10/12/2020

  Legyen az öröm mindenkié: adventi koncert és adománygyűjtés december 10-én

  Élő közvetítéssel jelentkezünk a Budapest–Pozsonyi úti református templomból 17:00-kor. Adventi koncertünk ingyenesen elérhető weboldalunkon, azonban adománygyűjtési akciónk keretében továbbra is arra kérjük közönségünket, ha tehetik, a koncertjegyekre szánt összeggel támogassák a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika Őrzők Alapítványát. A közvetítés eléréshez kattintson a részletek gombra!

  Részletek
 • 08/12/2020

  Adventi koncert a Müpából

  A koncert elérésehez kattintson a részletek gombra, majd utána a Müpa YouTube vagy vagy a Müpa honlap kiemelésekre

  Részletek
 • 07/12/2020

  Gyerekek gyógyulásáért játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar

  Holnap a Művészetek Palotájában ismét különleges koncerttel várja a Liszt Ferenc Kamarazenekar a klasszikus zene szerelmeseit. Ám az előadás egyediségét most nem csupán a zenészeink, az együttműködő szólista személye vagy éppen a műsor garantálja. A zenekar ezt az előadást a soron következő, ingyenesen elérhető, online közvetített koncertjeivel együtt a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának és a hozzá kapcsolódó Őrzők Alapítványnak ajánlja. Arra kérjük közönségünket, ha tehetik, a koncertjegyekre szánt összeggel támogassák a gyermekek gyógyulását.

  Részletek
 • 05/12/2020

  Élő közvetítés a Müpából - Adventi koncert

  December 8-án, kedden 19.30 órától ismét együtt lehetünk az online térben. Az Amsterdam Sinfonietta helyett „ugrik be” zenekarunk, a meghirdetetthez képest csak kisebb műsorváltoztatással. A Müpa a szólisták esetében is megtalálta a méltó pótlást: Zemlényi Eszter, a tavalyi adventi koncert nagysikerű szopránja és Boldoczki Gábor, együttesünk gyakori vendége a biztosíték a közös muzsikálás nagyszerű élményére.

  Részletek
 • 02/12/2020

  Élőközvetítés a Zeneakadémiáról

  December 4-én, 19.30 órától kapcsoljuk a Nagytermet. Az élő közvetítéshez kattintson az alábbi Részletek gombra!

  Részletek
 • 30/11/2020

  Hamarosan indul az élőközvetítés Szegedről

  A Filharmónia Magyarország szervezésében, a Korzó Zeneházba várjuk közönségünket, online koncertközvetítésünkre. Felidézzük és pótoljuk elmaradt november eleji koncertünk műsorát, emellett az adventi időszakra is hangolódunk olyan kitűnő szólistákkal, mint Baráti Kristóf és Szokolay Ádám. Koncert és műismertetés és elérési link a részletekre kattintva

  Részletek
 • 06/11/2020

  Elmarad a Liszt Ferenc Kamarazenekar november 7-ei koncertje

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar november 7-ei, Óbudai Társaskörben tervezett hangversenye betegség miatt elmarad. A kamaraegyüttes a hallgatóság türelmét és megértését kéri. A zenekar célja, hogy a lehető legszélesebb közönséghez eljuthasson a minőségi komolyzene, így a kialakult helyzetre való tekintettel a jövőben élő online közvetítéssel is elérhetővé teszi előadásait.

  Részletek
 • 24/10/2020

  Élő közvetítés a Zeneakadémiáról

  Október 25. vasárnap, 19.30 órakor kezdődő hangversenyünk élő közvetítésének eléréséhez kattintson a Részletek gombra

  Részletek
 • 14/10/2020

  MŰSORVÁLTOZÁS! KÖZÖNSÉGINFORMÁCIÓK!

  A jelenlegi egészségügyi helyzet okozza és indokolja, hogy az október 25-i koncert műsorát megváltoztattuk. Kisebb zenekari apparátussal, fúvós zenészvendégek nélkül, de továbbra is a legmagasabb színvonalú előadással várjuk Önöket. A nehézségekből erényt kovácsolva, Várdai István művészeti vezetőnkkel, a hangversenyszólistájával azt adjuk, amiben a legerősebbek vagyunk: együttes játékunk összehangolt varázsát.

  Részletek
 • 30/09/2020

  A ma esti koncert otthonról, élőben is követhető!

  Müpa, szeptember 30. Rácz Ödön és Liszt Ferenc Kamarazenekar Tudjuk, hogy a koncerttermi élmény teljesen nem pótolható, de egy kicsit azért igen.

  Részletek
 • 25/09/2020

  Szeptember 30. Müpa - újratervezés!

  Új műsor: Mozart: D-dúr divertimento, K. 136 / Bottesini: 2., h-moll nagybőgőverseny / Bartók: Divertimento

  Részletek
 • 19/07/2020

  Siker – izgalom – hagyomány - változatosság

  A 2020-21-es évad zeneakadémiai bérlete Vadim Gluzman, Ilya Gringolts, Fejérvári Zoltán, Juliane Banse, Várdai István Kattintson a részletekre!

  Részletek
 • 09/07/2020

  Ha nem erre, akkor arra...

  de mindig a Liszt Ferenc Kamarazenekarral! Koncertlátogatói közlemény

  Részletek
 • 09/06/2020

  Jegyvásárlási információ

  Tisztelt Koncertlátogató! A Liszt Ferenc Kamarazenekar a járványügyi veszélyhelyzet tapasztalatai alapján a jegyvásárlási lehetőségek előkészítésekor olyan alternatív megoldásokkal készül, melyek szükség esetén lehetővé teszik, hogy kedvenc időtöltésük, a zenei előadások élvezete a lehetőségek szerinti legbiztonságosabb keretek között történhessen. Kérjük, a részletek gombra kattintva olvassák el az ezzel kapcsolatos híreket.

  Részletek
 • 08/04/2020

  Tájékoztató a Liszt Ferenc Kamarazenekar elmaradó koncertjeiről

  Kedves Közönségünk! A Kormány által kihirdetett egészségügyi vészhelyzet korlátozási intézkedései értelmében, az április 20-i és május 5-i zeneakadémiai hangversenyek megrendezéséről sajnos le kell mondanunk. Őszintén reméljük, hogy ezután a nehéz időszak után ismét személyesen üdvözölhetjük Önöket koncertjeiken, és a következő évad hangversenyei kárpótolják majd a most elmaradó zenei élményt. Kérjük, olvassák el tájékoztatónkat.

  Részletek
 • 26/03/2020

  Nem maradhatnak zene nélkül!

  Köszönjük az együttérző üzeneteket, aggódó sorokat. Hamarosan túl vagyunk a kéthetes házi karanténon, minden zenekari tag jól van, egészséges. Kérjük, kövessenek minket a Facebook oldalunkon. A következő időszakban rendszeresen jelentkezünk koncertrészletekkel és bensőséges hangulatú zenekari próbavideókkal.

  Részletek
 • 13/03/2020

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar megszakítja németországi turnéját

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetése, a zenészeinek biztonságát és egészségét tartva elsődlegesen fontosnak, a koncertszervezővel egyeztetve azt a döntést hozta, hogy a COVID-19 vírusfertőzés terjedése és az ehhez kapcsolódó korlátozó intézkedések miatt a zenekar megszakítja a héten megkezdett németországi turnéját, és azonnal hazaindul Magyarországra.

  Részletek
 • 07/02/2020

  Kreutzer-szonáta – újra hangolva?

  Tfirst Zoltán hegedűművész májusban köszönt el a zenekartól, de éreztük, reméltük: fogunk mi még együtt dolgozni. Nem gondoltuk, hogy ennyire gyors lesz a visszatérés, és ennyire más szereposztásban találkozunk ismét egymással. A zenekar ugyanis kompozíciót rendelt tőle, mégpedig Beethoven op. 47-es, A-dúr hegedű–zongora-szonátájának – polgári nevén a Kreutzer-szonátának – vonószenekari átiratát. Barabás András beszélgetett az átdolgozóval, miközben mi éppen a frissen meghangszerelt művet próbáltuk.

  Részletek
 • 14/01/2020

  Várdai István a Liszt Ferenc Kamarazenekar új művészeti vezetője

  A január 14-i sajtótájékoztatón jelentették be azt is, hogy a neves, londoni központú HarrisonParrott zenei ügynökség és a zenekar között partneri együttműködés jött létre. Itt osztjuk meg a tájékoztatón elhangzott hírek részleteit.

  Részletek
 • 14/12/2019

  Íme az első kritika a december 12-i koncertről

  A zeneakadémiai koncert eufóriája még mindig tart, folyamatosan érkeznek a méltató és köszönő szavak a közönség soraiból. Már megszületett az első kritika is a koncertről, örömmel osztjuk meg itt is Csabai Máté írását.

  Részletek
 • 10/12/2019

  December 12-én élő közvetítés a Zeneakadémiáról

  A MediciTV-n az év koncertje: Liszt Ferenc Kamarazenekar - Martha Argerich - Eduardo Hubert - Takács-Nagy Gábor

  Részletek
 • 21/11/2019

  Zenével ünneplünk

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar karácsonyi akciója - 2 koncert 2020-ban - Budapest 2 legszebb hangversenytermében - 2 sztárvendéggel

  Részletek
 • 30/10/2019

  Az évad első koncertjén a Zeneakadémián - Alban Gerhardt-dal

  A zeneakadémiai sorozat első, teltházas koncertjéről fotók a Multimédia menüpontban, a Galériában láthatók.

  Részletek
 • 01/10/2019

  "Kicsik és nagyok" - Mozart-est a Pesti Vigadóban

  A szeptember 29-i koncert műsorát olvasva sokaknak úgy tűnhetett, az együttes a könnyű sikert keresve olyan Mozart-műveket tűzött műsorára, amelyeket mindenki ismer és kedvel. Ha kicsit alaposabban belegondolunk, a kedvencek előadása valójában nehéz feladat elé állítja a művészeket.

  Részletek
 • 30/08/2019

  Nyári emlékek 2019

  A zenekar nyári fellépéseiről készült összeállítás a részletekre kattintva érhető el.

  Részletek
 • 26/08/2019

  Társas-játék - a duótól a zenekarig

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar új sorozatában a társas muzsikálás különböző formációit, a közös hangszer-megszólaltatás összehangolódó fázisait mutatja be, a legkisebb „együttestől”, a duótól, egészen addig a változatig, amikor a kamarazenekar szólóhangszer(ek) játékát, vagy éppen egy kórus csodálatos hangzását fonja körül. A barátságos és meghitt helyszín továbbra is a megszokott Óbudai Társaskör.

  Részletek
 • 23/07/2019

  Elvesztettünk egy barátot, egy régi, kedves művésztársat

  Megrázó és felfoghatatlan a hír: életének 62. évében elhunyt Fátyol Rudolf erdélyi hegedűművész, a szatmárnémeti Filharmónia igazgatója, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjainak kedves barátja, egy nagyon jó ember.

  Részletek
 • 05/07/2019

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar életteli, temperamentumos játéka

  A „Több mint szomszéd” - Pozsonyi Magyar Kulturális Napok záróhangversenyéről a Moja Kultúra szlovák kulturális portálon jelent meg kritika, ebből idézünk

  Részletek
 • 13/06/2019

  Négy koncert a Zeneakadémián 2019/20

  Június 15-én indul a szólójegy-árusítás!

  Részletek
 • 28/05/2019

  "Nagyon jó volt a Liszt Ferenc Kamarazenekarban muzsikálni"

  50 év után ezekkel a szavakkal köszönt el a zenekartól Tfirst Zoltán hegedűművész a május 27-én megtartott ünnepi összejövetelen

  Részletek
 • 26/05/2019

  Van úgy, hogy egy váratlan malőr jót tesz egy koncertnek

  A május 25-i zeneakadémiai hangversenyen minden megtörtént, ami egy élőzenei eseményt igazán élménnyé tesz

  Részletek
 • 17/05/2019

  Interjú Mikolaj Górecki lengyel zeneszerzővel

  Május 25-i zeneakadémia koncertünk elhangzó műve kapcsán a zeneszerző Tóth Endrével beszélgetett a darabról és arról az örök feldolgozandó szituációról, amikor apa és fiú azonos területen válik kimagasló alkotóvá

  Részletek
 • 09/05/2019

  Lengyel tehetséget hozunk a Zeneakadémiára

  Agata Szymczewska több nemzetközi hegedűverseny győztese, fellépett már a Londoni Filharmonikusokkal, szerepelt az amszterdami Concertgebouwban. Olyan mesterek választották koncertjeiken szólistának, mint mint Krzysztof Penderecki, Maxim Vengerov, Sir Neville Marriner vagy Osmo Vänskä. Anne-Sophie Mutter jóvoltából Agata Szymczewska egy 1775-ös Nicolo Gagliano hegedűn játszik. Május 25-én a magyar közönség is megismerheti a Zeneakadémián.

  Részletek
 • 17/03/2019

  Két elégedett ember... Hamar Péterrel és Tfirst Zoltánnal beszélgettünk

  Próbaszünet című interjúsorozatunk második részében a zenekar két rangidős muzsikusa mesél a zene, a muzsikálás szeretetéről. A két hegedűművész több mint harminc éve játszik együtt a zenekarban, de ismeretségük, barátságuk lassan 50 éves múltra tekint vissza.

  Részletek
 • 11/03/2019

  Mint a mesében...

  Hidas Frigyes volt a jótündér, aki teljesítette Dobozy Borbála kívánságát. A csembalóverseny keletkezésének mesébe illő történetét március 20-i koncertünk Liszt díjas-szólistája osztotta meg velünk.

  Részletek
 • 11/03/2019

  A március 9-i koncert fotókban összefoglalva

  Lendvay Józseffel együtt fellépni a zenekar számára is ünnep volt. Nemcsak a koncert, a közös próbák is emlékezetesek maradnak. A szombati főpróbáról és a teltházas, nagysikerű koncertről Kőhidai Szabolcs fotósorozatát honlapunkon a Multimédia menü, Galéria alpontjában tekinthetik meg.

  Részletek
 • 06/03/2019

  Próbaszünet - interjúsorozat a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaival

  A március 9-i koncert előtt a Liszt Ferenc Kamarazenekar két fiatal tagjával, Király-Domány Bernadettel (hegedű) és Lukácsházi György (cselló) Tóth Endre beszélgetett

  Részletek
 • 26/02/2019

  Interjú Lendvay Józseffel

  Március 9-i zeneakadémia koncertünk kapcsán a szólistával Tóth Endre beszélget a prímás és a zenekar kapcsolatáról, a feladatkörök különbözőségéről és ennek motiváló erejéről, a művészi munka lényegéről... és még sok egyébről

  Részletek
 • 15/02/2019

  Sikeres lemez az Amazonon

  Örömmel osztjuk meg hírt, hogy barátunk és zenésztársunk, Rácz Ödön, közreműködésünkkel készített lemeze az Amazon óránként frissülő eladási listáján az előkelő első tíz között szerepel, igen neves társaságban. Örülünk, hogy részese lehetünk a sikernek

  Részletek
 • 29/01/2019

  Kritika a január 24-i koncertünkről

  A Revizor kritikai portál a zeneakadémiai hangverseny kapcsán így foglalta össze a Zenekar célkitűzéseit:"... az 55 éves együttes megújulásra törekszik, s ez a megújulás nem külcsínbeli lenne, hanem zenei szempontú. Nem elég hozzá egy új logo vagy egy mutatós flashmob. Az együttes szeretné, ha közvetlenebb, egymásra figyelő muzsikálást látna és hallana tőlük a közönség. Cizellált, kidolgozott zenélést, nem a kottába belebújó, hanem a művészetüket élvező komolyzenészeket, akikkel kapcsolatban nem csak a „nagymúltú” jelzőt lehet ismételgetni. A részletekre kattintva ismerhetik meg Csabai Máté kritikus véleményét.

  Részletek
 • 25/01/2019

  Következő zeneakadémiai koncertünk: március 9!

  Kedves Közönségünk! Január 24-i koncertünk Cosima Soulez-Lariviere-vel nagy siker volt. Köszönjük, hogy eljöttek, és velünk töltötték ezt a szép estét, ahol a szólista és a zenekar a zenei csodák világába kalauzolt minket. A hangverseny programfüzetébe sajnos egy hiba került: a következő bérleti koncertünk dátuma hibásan jelent meg. Lendvay Józseffel közös hangversenyünk időpontja a korábban meghirdetettek szerint, változatlanul március 9. 19.30. A hibáért elnézést kérünk.

  Részletek
 • 01/10/2018

  Gyerekkoncertek az Óbudai Társaskörben

  Első hangverseny: 2018. október 6., 11.00 4-11 éves gyerekeket és szüleiket, nagyszüleiket szeretettel várjuk!

  Részletek
 • 21/09/2018

  Baráti Kristóffal közös koncerttel nyitjuk zeneakadémiai évadunkat

  2018. szeptember 30., 19.30, Zeneakadémia, Nagyterem. A koncert különlegessége, hogy a Kossuth-díjas hegedűművész karmesterként is színpadra lép - szeretettel várjuk Önöket!

  Részletek
 • 11/09/2018

  25 éves az NKA - különleges ünnepi koncert a Vigadóban

  2018. szeptember 25., 19.30 Pesti Vigadó, díszterem Műsoron: Bartók: Divertimento, Liszt: Malediction, Orbán: Búcsú Rasumoffsky gróftól, Balogh Máté: Melodiemusik

  Részletek
 • 23/08/2018

  Zeneakadémiai sorozat, 2018/19

  Nagy örömmel jelentjük, hogy megnyílt a jegyvásárlási lehetőség a 2018/9 évi koncertsorozatunkra, s így szólójegyek is elérhetők a bérlet hangversenyeire, melyekre egytől-egyik különleges hegedűművészeket hívtunk meg. 1.koncert: 2018.szept.30.,19.30 - Baráti Kristóf, hegedű

  Részletek
 • 10/08/2018

  Zempléni Szabolccsal Zemplénben zenélünk

  Koncert a 25. Zempléni Fesztiválon, 2018. augusztus 12., 20.00 – Sárospatak, Rákóczi-vár udvara

  Részletek
 • 24/07/2018

  Világzenél a Liszt Ferenc Kamarazenekar Kapolcson

  2018. július 26. Művészetek Völgye

  Részletek
 • 17/07/2018

  Muzsika a kertben: zenei svédasztal ínyenceknek

  2018. július 23., 20.00: Óbudai Társaskör

  Részletek
 • 14/05/2018

  Az új évad bérlete már kapható!

  Május 23-án, az évad utolsó zeneakadémiai koncertjének napján megkezdjük az új évadra szóló bérletünk árusítását. A kedvezményes elővásárlási akció június 30-ig tart.

  Részletek
 • 16/04/2018

  Kritika az április 8-i koncertről - Élet és Irodalom

  Nagy Frigyes udvarában - Zeneakadémia Nagyterem / Liszt Ferenc Kamarazenekar, Emmanuel Pahud

  Részletek
 • 12/04/2018

  Hétvégi gyermekkoncert

  A zene, az irodalom és a képzőművészet egymásba fonódó, mesés világa Óvodásoknak, kisiskolásoknak és az őket kísérő felnőtteknek ajánlott, interaktív műsor.

  Részletek
 • 02/04/2018

  Emmanuel Pahud-del a Zeneakadémián

  Emmanuel Pahud fuvolaművész napjaink zenei életének egyik legizgalmasabb képviselője - egyúttal zeneakadémiai bérletsorozatunk következő szólistája.

  Részletek
 • 23/03/2018

  BarokkPlusz koncert

  A BarokkPlusz sorozat második hangversenyére várjuk kedves közönségünket március 28-án az Óbudai Társaskörbe. A sikeres, bevált tematika alapjain most sem változtatunk, hiszen a barokk művek sorát egy magyar kortárs mű töri meg, majd Händel concerto grossójával újra visszatérünk a 18. századi muzsikához.

  Részletek
 • 16/02/2018

  A BachTrack kritikája a február 11-i "Felfedezések" hangversenyről

  A fiatal tehetséges magyar muzsikusokat bemutató sorozat újabb előadásán a Liszt Ferenc Kamarazenekar Kocsis Krisztián és Balogh Ádám zongoraművészekkel aratott nagy sikert. A neves BachTrack klasszikus zenei szaklap véleményét itt olvashatják

  Részletek
 • 14/02/2018

  Francia kritika a zenekar fellépéséről

  "Magyarországon így látják Mozartot" 2018. január 30. Bordaux – Mérignac, Le Pin galant

  Részletek
 • 08/02/2018

  David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

  Az 55 éves születésnapi koncertjén, március 18-án, ismét a budapesti zeneszeretők elé áll a Zenekar a Zeneakadémia Nagytermében.

  Részletek
 • 04/02/2018

  55 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar

  Idén 55 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az évforduló számunkra ugyanúgy kihívás, mint bármelyik hangverseny: erőteljesebb média- és közéleti jelenlét mellett marad a különleges, összekeverhetetlen hangzás és színvonal a színpadokon.

  Részletek
 • 09/01/2018

  Rácz Ödön és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

  Január 23-án 19.30 órai kezdettel, zeneakadémiai bérletsorozatunk következő állomásán Rácz Ödön, a Bécsi Filharmonikusok ünnepelt nagybőgőművésze viszi majd a szólista szerepét.

  Részletek
 • 09/01/2018

  Farsangi utazás!

  Téli dallamok, északi mesék, karneváli mulatságok az Óbudai Társaskörben Simon Izabellával január 13-án, szombaton 11 órától.

  Részletek
 • 30/11/2017

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar karácsonyi bérletakciója

  2018 első felének három zeneakadémiai koncertjét fűzte egybe az együttes, hogy karácsonyi ajándékként ajánlja kedves közönségének.

  Részletek
 • 21/11/2017

  Zenét küld a Mikulás!

  Várunk minden óvodást és kisiskolást és persze anyát, apát, nagyit és a nagypapát a Liszt Ferenc Kamarazenekar gyerekkoncertjére

  Részletek
 • 03/11/2017

  Fotózták a zenekart

  Régi adósságunk volt már magunkkal szemben, hogy az új felállást is megörökítsük egy profi fotós segítségével. Eddig.

  Részletek
 • 03/11/2017

  Jörg Widmannal beszélgettünk (videó!)

  A próbák után kérdeztük a világ egyik legjobb klarinétművészét, egyebek mellett a saját művéről, a Con Brio-ról is, valamint arról, hogy miért olyan nehéz ez a darab.

  Részletek
 • 06/10/2017

  Az évad első BarokkPlusz koncertje

  2017. október 18-án, 19.30 órakor kezdődik a zenekar sikeres sorozatának újabb koncertje. A hagyományos helyszínre, az Óbudai Társaskörbe szeretettel várjuk közönségünket.

  Részletek
 • 06/10/2017

  "Szeretnénk a határokat feszegetni"

  Nagyinterjú Tfirst Péter koncertmesterrel az Origón

  Részletek
 • 21/07/2017

  10 év után újra együtt - Németországban a Zenekar

  Mester és tanítványa, vagyis Boldoczki Gábor és Pálfalvi Tamás tart a Zenekarral Németországba ezekben a napokban. Mindketten régi ismerősök az együttes mellett. Lemezeket is rögzítettünk már velük, turnéztunk is, úgyhogy ez most egy nagy újra egymásra találás. Ebből az alkalomból beszélgettünk a két trombitaművésszel.

  Részletek
 • 19/07/2017

  "Lecsóval" beszélgettünk a szlovén és olasz koncertekről (videó)

  Tóth László 'Lecsó' az egyik legjobb trombitaművész az országban, egyben a Zenekar régi barátja. Nem csoda hát, hogy nemrég ő utazott velünk a Martha Argerich-csel közös turnénkra. Az alábbi exkluzív interjúban az élményeiről kérdeztük.

  Részletek
 • 25/06/2017

  Muzsika a kertben július 3-án

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar idén is részt vesz az Óbudai Társaskör hagyományos nyári programsorozatán, így újra zenével tölthetjük meg az otthonunknak is számító intézmény gyönyörű kertjét!

  Részletek
 • 25/05/2017

  Már kapható új zeneakadémiai szezonbérletünk

  Örömmel jelentjük, hogy május 25-től megvásárolható a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2017/18-as évadra szóló zeneakadémiai koncertsorozatának bérlete. Ahogyan azt az előző években megszokhatták, ezúttal is olyan minőségű programot tudunk ajánlani a közönségünknek, amely méltó a zenekar nívójához.

  Részletek
 • 17/05/2017

  Május 24-én ismét BarokkPlusz

  Harmadik, az idei évadban utolsó állomásához érkezett óriási sikerrel debütáló BarokkPlusz sorozatunk! Az Óbudai Társaskör családias, mégis ünnepélyes hangulatában egészen kiváló szólisták, köztük Pálfalvi Tamás fogja kiegészíteni a zenekart.

  Részletek
 • 05/04/2017

  Ködellik a Mátra

  Április 19-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Szokolay Balázzsal és Szokolay Dongó Balázzsal lép színpadra az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében!

  Részletek
 • 30/03/2017

  Újra BarokkPlusz-koncert

  Április 8-án folytatódik nagy sikerrel induló BarokkPlusz sorozatunk! Ahogyan az első, teltházas koncerten, ezúttal is jobbnál jobb szólisták lépnek fel velünk az Óbudai Társaskör színpadán.

  Részletek
 • 28/03/2017

  Nyári koncertek Martha Argerichcsel

  Júniusban és júliusban a Liszt Ferenc Kamarazenekar több alkalommal is közös koncertet ad korunk egyik legnagyobb előadóművészével, Martha Argerichcsel. A június 5-én és 6-án Olaszországban, Bresciában majd Bergamóban, július 10-én pedig a Ljubljana Fesztiválon rendezendő fellépéseken Saint-Saëns: Az állatok farsangja c. darabja hangzik el.

  Részletek
 • 10/03/2017

  Márciusi koncertek

  Novemberi közös koncertünk után, melyet a bécsi Konzerthausban tartottunk, idén márciusban három alkalommal is fellépünk Ausztriában a világ egyik legkiválóbb nagybőgőművészének tartott Rácz Ödönnel: március 9-én Tullnban, 10-én Schwazban, 22-én Judenburgban játszunk.

  Részletek
 • 05/03/2017

  Várjon Dénes és a klasszikus mesterek

  Várjon Dénest sokoldalúsága, hibátlan technikája, zeneiségének figyelemreméltó mélysége emelte a nemzetközi komolyzenei élet egyik legkeresettebb szereplőjévé. Ezúttal a bécsi klasszika három legismertebb mesterétől hallhatunk tőlük darabokat: Mozarttól a Figaro házassága nyitányát, Beethoven C-dúr zongoraversenyét, valamint Haydn B-dúr szimfóniáját.

  Részletek
 • 20/02/2017

  Egy hét Mischa Maiskyval

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar Mischa Maisky személyében ismét egy világhírű csellóművésszel lép fel, ezúttal két alkalommal is: a torinói hangversenyt a Cziffra Fesztivál zárókoncertje követi Budapesten.

  Részletek
 • 10/02/2017

  Várdai István:

  Február 14-én a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekar a világ egyik legjelentősebb csellistájával lép fel. A koncert előtt pár nappal Várdai Istvánnal beszélgettünk.

  Részletek
 • 24/01/2017

  Országos turné Miklósa Erikával

  Január 24-én Nyíregyházán lesz az első állomása a ragyogó Miklósa Erikával közös télvégi, tavaszi országjárásunknak! Az előttünk álló néhány hónapban ellátogatunk Kecskemétre, Békéscsabára, Miskolcra, Egerbe, Kaposvárra és Debrecenbe is.

  Részletek
 • 21/01/2017

  Indul BarokkPlusz sorozatunk

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar újonnan induló sorozatának koncertjei hasonló szerkezetet követnek: a műsorban a legnagyobb barokk mesterek versenyművei mellett egy-egy kortárs vagy 20. századi magyar darab is helyet kap.

  Részletek
 • 03/12/2016

  Várdai István

  Várdai István 30 évesen már egyértel-műen a világ egyik legkeresettebb csellistájának számít. Február 14-én ezúttal egy kortárs alkotás, Orbán György Búcsú Rasumoffsky gróftól c. darabja mellett két romantikus mestermű, Schubert Arpeggione szonátája, valamint Mendelssohn Oktettje hangzik el.

  Részletek
 • 05/10/2016

  BarokkPlusz sorozat

  A már hagyományosnak mondható zeneakadémiai bérletsorozat és a gyerekkoncertek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar az idei évadban új koncertsorozatot indít BarokkPlusz néven.

  Részletek
 • 02/10/2016

  Felavatták Sándor Frigyes mellszobrát

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar első zeneigazgatójának szobrát október 1-jén, szombaton leplezték le a dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola előtti téren.

  Részletek
 • 30/09/2016

  Zeneakadémiai bérletsorozat

  Idén is is világszerte ismert szólistákat sikerült meghívnunk zeneakadémiai bérletsorozatunk koncertjeihez. A 2016/17-es évadban a sorozat keretében négy hangversenyt tekinthetnek meg az érdeklődők.

  Részletek
 • 18/09/2016

  Gyerekkoncertek

  Az idei évadban is folytatódnak 2016 tavaszán induló és nagyszerű fogadtatásban részesülő gyerekkoncertjeink.

  Részletek
 • 08/09/2016

  Hatalmas nemzetközi siker

  A nemzetközi szaksajtóban egyre jelennek meg a virtuóz játékú nagybőgőművész szólóalbumát méltató kritikák. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy kísérő zenekarként a Liszt Ferenc Kamarazenekar is közreműködhetett a siker létrejöttében!

  Részletek
 • 03/06/2016

  Barokk est az 50. Nyírbátori Zenei Napokon

  Augusztus 7-én, vasárnap este 7-kor, a félszázadik jubileumát ünneplő Nyírbátori Zenei Napok keretében ad barokk estet zenekarunk Bach, Corelli és Vivaldi műveiből.

  Részletek