10/02/2017

10/02/2017

Várdai István:

Február 14-én a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekar a világ egyik legjelentősebb csellistájával lép fel. A koncert előtt pár nappal Várdai Istvánnal beszélgettünk.

 

Korábban dolgoztál már együtt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral?

 

Igen, sőt, többször is! Bár az utolsó alkalom, ha jól emlékszem, már négy-öt éve is lehetett. A velük való közös munka számomra mindig nagyon felelmelő és inspiráló volt. Azért is, mert abban az időben a zenei ízlésem még nem volt úgy kiforrva, mint ahogy most, vagy ahogy évek múltán lesz, hiszen ez egy végtelen folyamat. Az ő előadói stílusuk és zenei kultúrájuk nagyon erős, pozitív hatást tudott kifejteni az akkori fejlődésemre – az inspiráló jelzőt így értem. Játszottunk együtt többek között Haydn-csellóversenyt, Csajkovszkij Rokokó variációit a Kiscelli Múzeumban, elég sokszor volt szerencsém fellépni velük, és mindegyik alkalom nagyon emlékezetes maradt.

 

Hogyan állt össze a koncert műsora: kész programmal találtak meg Téged, vagy együtt gondoltátok ki az esten elhangzó műveket?

 

Együtt találtuk ki. Egyrészt adta magát a Valentin napi dátum, másrészt szerettünk volna olyan darabot választani, amit még nem játszottunk együtt. Ennek a két faktornak lett a végeredménye Schubert Arpeggione szonátája, amelyet kísérlet-darabnak is lehet nevezni, hiszen már az eredeti változatot is egy manapság már nem használatos hangszerre írták, az arpeggionéra, ami egy gitár-szerű, viszont vonóval megszólatatott hangszer. A szonátát a csellisták és a brácsások is előszeretettel játsszák, mert ez egy nagyon szép mű, és kiválóan tud működni mind a kettő hangszeren. Az eredeti darab arpeggionéra és zongorára íródott, ennek kamarazenekari továbbfejlődése a koncerten hallható átirat. Egyszer-kétszer volt már alkalmam eljátszani, többek között az Ír Kamarazenekarral, és egy pár apró módosítást eszközöltünk rajta: például egyes ritmuselemek nem vonóval, hanem hanem pengetve szólalnak meg, így a zenekar hangzása valamivel jobban hasonlít a zongorához vagy gitár jellegű kísérethez. Azt gondolom a darab jól fog tudni működni ebben a felállásban is, és az előadásnál igyekszünk megőrizni azt az intim atmoszférát, amit úgy szeretünk Schubertnél.

 

Decemberben kaptál egy felbecsülhetetlen értékű, 1673-ban készült Stradivari-hangszert, ezen fogsz február 14-én is játszani. Mennyire sikerült összebarátkoznotok?

 

Napról napra egyre jobban, például épp tegnap játszottam rajta először Dvořák h-moll csellóversenyét. A karácsony és újév közti időszakban Takács-Nagy Gáborral és a Fesztiválzenekarral játszottuk el a Rokokó variációkat, majd ugyanezt a darabot azóta még Manchesterben is előadtam. Miután hozzám jutott a hangszer, szinte azonnal játszottam Saint-Saëns csellóversenyét, tehát elmondhatjuk, hogy szépen bővül a közös repertoárunk. Minden darabnál új kifejezési lehetőségeket fedezek fel ezen a hangszeren keresztül. Méretben és habitusban szerintem nagyon passzolunk egymáshoz, úgyhogy nagyon jó úton halad az együttműködésünk, és bízom benne, hogy kellőképpen jól tudom szolgálni ezt az egészen kiváló hangszert, ami egyébként – épp az imént gondolkodtam rajta – még Bachnál is idősebb 12 évvel. Ezek mind olyan faktorok, amik a mindennapi inspirációnak és gyakorlásnak nagyon erős löketet adnak.

 

A Bachtrack kimutatása szerint Te voltál 2016-ban a világ legelfoglaltabb csellistája. Ez tartalmazza a szóló-, a kamara- és a zenekari estjeidet is. Milyen arányban vannak jelen ezek a koncerttípusok az életedben, és melyikben érzed magad leginkább otthon?

 

Szerintem arányban vannak, és fontosnak is tartom, hogy ez az egyensúly megmaradjon. Körülbelül 100 koncertet adtam 2016-ban, ami szinte már túl sok, ha ebből – tegyük fel – egymás után 15 vagy 20 fellépést vállalnék zenekarral szólistaként, akkor ez egy nagyon egyoldalú tevékenység lenne. Mindig kellenek más jellegű darabok vagy formációk, amik az egyhangúságból kirángatnak. A gépies, nagyüzemi rutint sosem szeretném elérni a játékommal. Emiatt – amennyire lehet, és ebben mindenki a környezetemben segít, beleértve a menedzseremet, Körner Tamást is – igyekszem az évadok választékosságát és sokszínűségét megtartani. Ugyanakkor arra is figyelnem kell, hogy nehogy szétdarabolódjak a nagyon különböző repeortoárok között. Ennek a finom arányát próbáljuk megtartani.

Összes hír

 • 05/04/2017

  Ködellik a Mátra

  Április 19-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Szokolay Balázzsal és Szokolay Dongó Balázzsal lép színpadra az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében!

  Részletek
 • 30/03/2017

  Újra BarokkPlusz-koncert

  Április 8-án folytatódik nagy sikerrel induló BarokkPlusz sorozatunk! Ahogyan az első, teltházas koncerten, ezúttal is jobbnál jobb szólisták lépnek fel velünk az Óbudai Társaskör színpadán.

  Részletek
 • 28/03/2017

  Nyári koncertek Martha Argerichcsel

  Júniusban és júliusban a Liszt Ferenc Kamarazenekar több alkalommal is közös koncertet ad korunk egyik legnagyobb előadóművészével, Martha Argerichcsel. A június 5-én és 6-án Olaszországban, Bresciában majd Bergamóban, július 10-én pedig a Ljubljana Fesztiválon rendezendő fellépéseken Saint-Saëns: Az állatok farsangja c. darabja hangzik el.

  Részletek
 • 27/03/2017

  Gálakoncert

  Május 30-án 19.30-tól a Pesti Vigadóban ünnepeljük Magyarország és Georgia közti diplomáciai kapcsolatfelvétel 25 éves jubileumát. A hangversenyen szólistája Elisso Bolkvadze grúz származású zongoraművésznő lesz.

  Részletek
 • 10/03/2017

  Márciusi koncertek

  Novemberi közös koncertünk után, melyet a bécsi Konzerthausban tartottunk, idén márciusban három alkalommal is fellépünk Ausztriában a világ egyik legkiválóbb nagybőgőművészének tartott Rácz Ödönnel: március 9-én Tullnban, 10-én Schwazban, 22-én Judenburgban játszunk.

  Részletek
 • 05/03/2017

  Várjon Dénes és a klasszikus mesterek

  Várjon Dénest sokoldalúsága, hibátlan technikája, zeneiségének figyelemreméltó mélysége emelte a nemzetközi komolyzenei élet egyik legkeresettebb szereplőjévé. Ezúttal a bécsi klasszika három legismertebb mesterétől hallhatunk tőlük darabokat: Mozarttól a Figaro házassága nyitányát, Beethoven C-dúr zongoraversenyét, valamint Haydn B-dúr szimfóniáját.

  Részletek
 • 20/02/2017

  Egy hét Mischa Maiskyval

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar Mischa Maisky személyében ismét egy világhírű csellóművésszel lép fel, ezúttal két alkalommal is: a torinói hangversenyt a Cziffra Fesztivál zárókoncertje követi Budapesten.

  Részletek
 • 10/02/2017

  Várdai István:

  Február 14-én a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekar a világ egyik legjelentősebb csellistájával lép fel. A koncert előtt pár nappal Várdai Istvánnal beszélgettünk.

  Részletek
 • 24/01/2017

  Országos turné Miklósa Erikával

  Január 24-én Nyíregyházán lesz az első állomása a ragyogó Miklósa Erikával közös télvégi, tavaszi országjárásunknak! Az előttünk álló néhány hónapban ellátogatunk Kecskemétre, Békéscsabára, Miskolcra, Egerbe, Kaposvárra és Debrecenbe is.

  Részletek
 • 21/01/2017

  Indul BarokkPlusz sorozatunk

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar újonnan induló sorozatának koncertjei hasonló szerkezetet követnek: a műsorban a legnagyobb barokk mesterek versenyművei mellett egy-egy kortárs vagy 20. századi magyar darab is helyet kap.

  Részletek
 • 03/12/2016

  Várdai István

  Várdai István 30 évesen már egyértel-műen a világ egyik legkeresettebb csellistájának számít. Február 14-én ezúttal egy kortárs alkotás, Orbán György Búcsú Rasumoffsky gróftól c. darabja mellett két romantikus mestermű, Schubert Arpeggione szonátája, valamint Mendelssohn Oktettje hangzik el.

  Részletek
 • 05/10/2016

  BarokkPlusz sorozat

  A már hagyományosnak mondható zeneakadémiai bérletsorozat és a gyerekkoncertek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar az idei évadban új koncertsorozatot indít BarokkPlusz néven.

  Részletek
 • 02/10/2016

  Felavatták Sándor Frigyes mellszobrát

  A Liszt Ferenc Kamarazenekar első zeneigazgatójának szobrát október 1-jén, szombaton leplezték le a dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola előtti téren.

  Részletek
 • 30/09/2016

  Zeneakadémiai bérletsorozat

  Idén is is világszerte ismert szólistákat sikerült meghívnunk zeneakadémiai bérletsorozatunk koncertjeihez. A 2016/17-es évadban a sorozat keretében négy hangversenyt tekinthetnek meg az érdeklődők.

  Részletek
 • 18/09/2016

  Gyerekkoncertek

  Az idei évadban is folytatódnak 2016 tavaszán induló és nagyszerű fogadtatásban részesülő gyerekkoncertjeink.

  Részletek
 • 08/09/2016

  Hatalmas nemzetközi siker

  A nemzetközi szaksajtóban egyre jelennek meg a virtuóz játékú nagybőgőművész szólóalbumát méltató kritikák. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy kísérő zenekarként a Liszt Ferenc Kamarazenekar is közreműködhetett a siker létrejöttében!

  Részletek
 • 03/06/2016

  Barokk est az 50. Nyírbátori Zenei Napokon

  Augusztus 7-én, vasárnap este 7-kor, a félszázadik jubileumát ünneplő Nyírbátori Zenei Napok keretében ad barokk estet zenekarunk Bach, Corelli és Vivaldi műveiből.

  Részletek