Koncertek

   • 25 szeptember 2018
   • kedd, - Pesti Vigadó díszterme - 19.30

    25 éves a Nemzeti Kulturális Alap - ünnepi hangverseny

   A Nemzeti Kulturális Alap 2018. szeptember 23. és október 17. között rendezi meg 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozatát, amellyel a hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézményeként, fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Zenekarunk is fellép az ünnepségsorozatban szeptember 25-i koncertjével.

   A múlt és jelen magyar zeneszerzőinek műveit tűzi műsorára a világhírű együttes. A hangversenyen a fiatal zeneszerző Balogh Máté Melodiemusik című saját szerzeményét vezényli,mellyel 2015-ben az Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerző Verseny megosztott 1-2. díját nyerte. Az idén kiemelkedő művészi teljesítményét Liszt Ferenc-díjjal elismert Balog József Liszt: Malédictionját játssza. Emellett felcsendül Orbán György Búcsú Rasumoffsky gróftól című nagysikerű kompozíciója, zárásként pedig Bartók Divertimentójának előadásával tiszteleg a zenekar a 73 évvel ezelőtt, szeptember 26-án elhunyt világhírű zeneszerző emléke előtt.

   Balogh Máté: Melodiemusik
   Liszt Ferenc: Malédiction (km.: Balog József - zongora)
   ---
   Orbán György: Búcsú Rasumoffsky gróftól
   Bartók Béla: Divertimento

    

   Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

    

   • 30 szeptember 2018
   • vasárnap, - 19.30 - Zeneakadémia Nagyterem

    Zeneakadémiai bérletsorozat, 1.koncert

    Bach, Schubert, Mendelssohn
    Baráti Kristóf, hegedű

   Bach: a-moll hegedűverseny, BWV 1041
   Bach: E-dúr hegedűverseny, BWV 1042
   Schubert: A-dúr rondó, D438
   - szünet
   Mendelssohn: 10., h-moll vonósszimfónia
   Mendelssohn: 4., A-dúr „Olasz" szimfónia, op. 90 – Vezényli: Baráti Kristóf

   ONLINE BÉRLETVÁSÁRLÁS
   JEGYVÁSÁRLÁS


   Zenekarunk kiemelkedő szólistával és a vonósirodalom legszebb darabjaiból összeállított műsorral kezdi 2018/19-es zeneakadémiai szezonját. Az első bérleti koncerten Baráti Kristóf Kossuth-, Liszt-, valamint Prima Primissima-díjas világhírű hegedűművésszel ad koncertet. Baráti Kristóf napjaink egyik legfoglalkoztatottabb zenésze, New Yorktól Hong Kongig kiemelkedő koncerttermek vendége. Ezúttal két szerepet is vállal: az első részben két Bach-hegedűverseny és a híres Schubert-rondó szólista közreműködője, majd a hangverseny második felében a közös zenélés egy másik formáját választva karmesteri szerepkörbe lép, és Mendelssohn 4. szimfóniáját vezényli.

   "Baráti Kristóf nem csak a mai, de több generáció legtehetségesebb hegedűse. Igazi szólista!” (Ida Haendel)
   "Hozzá fogható tehetség évtizedenként, sőt generációnként jó, ha egy akad." (Fanfare)

   Baráti Kristóf Budapesten született, de gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte. Öt évesen kezdett hegedülni tanulni, nyolc éves korától már fellépett Venezuela legjobb szimfonikus zenekaraival. 11 évesen meghívást kapott a Francia Rádió Fesztiváljára Montpellier-ben.

   Tanulmányait Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos tanítványaként. Még egyetemistaként megnyerte az olaszországi Lipitzai Nemzetközi Hegedűversenyt és második lett a párizsi Long-Thibaud Versenyen. 1997-ban legfiatalabb versenyzőként harmadik díjat és közönségdíjat nyert a rangos brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen. E sikerek után újragondolva technikáját Párizsban képezte magát tovább a Milstein, Menuhin és Szeryng iskoláit tovább örökítő Eduard Wulfsonnál. 2010-ben elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának tekintett Moszkvai Paganini Verseny első díját.

   A világjáró művész olyan kiváló zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Mariinsky Színház Zenekara, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Francia Rádiózenekar, a Budapesti Fesztválzenekar, a Brüsszeli Filharmonikusok, a Japán Filharmonikus Zenekar, a japán NHK Zenekar, a Deutsches Symphonieorchester, stb. Olyan jeles karmesterekkel dolgozott, mint Kurt Masur, Jurij Tyemirkanov, Jiri Belohlavek, Pinchas Steinberg, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Gilbert Varga, Charles Dutoit, Jukka-Pekka Saraste, Valery Gergiev, Marek Janowski. Néhány éve karmesterként is bemutatkozott. Kamarazenész partnerei között találjuk Natalia Gutmant, Boldoczki Gábort, Jean-Efflam Bavouzet-t, Kocsis Zoltánt, Perényi Miklóst, Enrico Pacét, Würtz Klárát, Misha Maiskyt, Várjon Dénest, Kim Kashkashiant, Ning Fenget, Várdai Istvánt, Nikolaj Luganszkit, Jurij Bashmet-et.

   2009-ben és 2010-ben lemezre játszotta Paganini 1. és 2. hegedűversenyét és Bach szólószonátáit és partítáit a Berlin Classics számára. Beethoven összes hegedű-zongora szonátájának Würtz Klárával készített felvétele 2012 őszén jelent meg a Brilliant Classics kiadónál. Ezt 2013-ban Ysaye hat szólószonátájának, 2014-ben Brahms három hegedű-zongora szonátájának, 2015-ben Korngold hegedűversenyének és hegedű-zongora szonátájának a felvétele követte. A Brilliant Classics kiadó két CD-n jelentette meg vele Mozart összes hegedűre és zenekarra írt mávét. Utolsó lemezén (Hungaroton) híres ráadás-darabokat szólaltat meg. A sokoldalú művész rendszeres mesterkurzust vezet Pécsett, ahol az egyetemen 2012-ben mesterszakos diplomát szerzett és 2012 őszétől tanít. 2015-től - Várdai Istvánnal együtt - a Kaposfest Nemzeközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője.

   Munkásságát előbb Príma-díjjal és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth-díjjal és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal ismerték el. Baráti az 1703-ban készült „Lady Harmsworth” nevű Stradivari hangszeren játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.

   • 1 október 2018
   • hétfő, - Óbudai Társaskör - 19.00

    Zene Világnapja

    közreműködés az Óbudai Társaskör koncertjén, ahol az itt rezidens zenekarok mindegyike fellép a Zene Világnapja alkalmából

   Közreműködik:
   Ráckevei Anna
   Anima Musicae Kamarazenekar
   Budapest Ragtime Band
   Budapesti Vonósok
   Kék Duna Koncert-Szalonzenekar
   Liszt Ferenc Kamarazenekar
   Óbudai Kamarazenekar 

   Műsorvezető: Mácsai János
   Nagy izgalommal készül az Óbudai Társaskör évadnyitó eseményére, hiszen kettős születésnap ritkán adódik az életében. Ez a szép klasszicista épület története során otthont adott fogadónak, vendéglőnek, kávéháznak, művelődési háznak és idén harminc éve, hogy az Óbudai Társaskör megkezdte benne működését. Az ünnepi estén mindenki kap ajándékot: a közönség, a művészek és természetesen az ünnepelt, a Ház is. Az este folyamán bemutatjuk a jubileumra megjelent Emlék és emlékezet című kötetünket, s hogy az ünnepi hangulat teljes legyen, a Társaskörhöz kötődő zenekarok muzsikálnak majd.


   Először ezen az estén láthatnak az Óbudai Társaskör vendégei fényfestést a Társaskör homlokzatán. Az egyre népszerűbb vizuális műfaj, a mapping egy új műalkotással gazdagítja az épülethez kapcsolódó képzőművészeti művek sorát.
   Alkotók: Kiégő Izzók       /Szőke Cecília /


   Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft
   További információ: www.obudaitarsaskor.hu

   • 6 október 2018
   • szombat, - 11.00 - Óbudai Társaskör

    Gyerekkoncert

    Zenés délelőtt Simon Izabellával
    Az ősz vidám és borongós hangulatainak felidézése zenével, mesével és rajzzal

   Rezzen a szélben

   a gesztenye ága,

   rozsdabarna ingét

   morcosan cibálja.

    

   Ha potyog a termés,

   vigyázz kicsit jobban,

   ha nem ugrasz félre,

   kobakodon koppan!

   /Mentovics Éva: Gesztenye-mondóka/

    

   Az ősz vidám és borongós hangulatainak felidézése zenével, mesével és rajzzal.

   A koncert után kézműves foglalkozásra várjuk a gyerekeket és kísérőiket.

    

   Műsor:

   Lisznyai Gábor: Ősz

   Vivaldi: A négy évszak - Ősz

   Schumann: 5 darab népi stílusban (1., 2. tétel)

   Liszt: En rêve – noktürn

   Haydn: G-dúr zongoratrió – Magyar rondó

   Bartók: Duók (három részlet)

    

   Szerkesztő, műsorvezető és zongorán közreműködik: Simon Izabella zongoraművész

   Belépés érkezési sorrendben, jegyár egységesen: 1.000 Ft

    

   A gyerekeket 4 éves kortól kisiskolás korig sok szeretettel várjuk!

   • 11 október 2018
   • csütörtök, - Óbudai Társaskör - 19.00

    Bernstein 100

    km.: Balogh Eszter, Falusi Mariann, László Boldizsár, Najbauer Lóránt - ének; Lengyel Zoltán – zongora;
    Sárik Péter Trió és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

   Közreműködik:
   Balogh Eszter, Falusi Mariann, László Boldizsár, Najbauer Lóránt – ének
   Lengyel Zoltán – zongora
   Sárik Péter Trió
   Liszt Ferenc Kamarazenekar
   Koncertmester: Tfirst Péter
   Szerkesztő-műsorvezető: Fáy Miklós

   Részletek hangzanak el többek között Leonard Bernstein: West Side Story, Trouble in Tahiti, Wonderful Town és On The Town című műveiből

   Lenny!
   Háromszor húsz év és még tíz – ennyi az ember élete, idézte Leonard Bernstein a Prédikátort. Ötször húsz év telt el a születése óta, és Bernstein elevenebb, mint valaha.

   Még mindig nem tudjuk pontosan, mi is volt ő. Zeneszerző? Karmester? Tanító? Médiasztár? Gondolkodó? Mindez együtt. Újkori Leonardo, talán nem véletlenül Leonard. Bár inkább Lenny. Mindannyiunk kedves ismerőse, és mégis felfoghatatlanul sokoldalú zenész. Talán mégis érdemes tenni egy kísérletet, hogy ha fel nem is fogjuk, legalább megismerjük a munkásságát.

   Elsősorban a zenéjét, a West Side Storytól a szimfonikus művekig, és a zenén keresztül a személyiségét, amely, most már tudjuk, túlnyúlik a 20. századon. Lenny élt, Lenny él, és ha rajtunk múlik, élni is fog. /Fáy Miklós/

   Belépőjegy: 2400 Ft, diákjegy: 1200 Ft
   További információ: www.obudaitarsaskor.hu

   • 31 október 2018
   • szerda, - Óbudai Társaskör, Budapest - 19.30

    BarokkPlusz-sorozat, 1.koncert

    Lakatos György-fagott és a Fehér Ilona Hegedűverseny díjazott hegedűsei
    Purcell, Vivaldi, Wolf Péter, Händel

   Purcell: Abdelazer – szvit
   Vivaldi: h-moll concerto négy hegedűre, RV 580 – közreműködik: Kelemen Gáspár és Teo Gertler, a
   Fehér Ilona Hegedűverseny díjazottjai, valamint a zenekar szólistái
   Vivaldi: c-moll fagottverseny, RV 480 – közreműködik: Lakatos György, fagott
   —-
   Wolf Péter: Fagottverseny – közreműködik: Lakatos György, fagott
   Händel: F-dúr concerto grosso, op. 6/9

   Bérlet-és jegyvásárlás: www.jegy.hu

   • 5 december 2018
   • szerda, - Óbudai Társaskör - 19.30

    BarokkPlusz-sorozat, 2.koncert

    Vivaldi, Saint-Saëns, Händel

   Vivaldi: L’Olimpiade – nyitány
   Saint-Saëns: Havannaise – közreműködik Hódos Dániel, a Fehér Ilona Hegedűverseny díjazottja
   Barokk operarészlet – közreműködik: Meláth Andrea
   ----
   20. századi mű
   Händel: a-moll concerto grosso, op. 6/4

   • 12 január 2019
   • szombat, - 11.00 - Óbudai Társaskör

    Gyerekkoncert

    Zenés délelőtt Simon Izabellával

   Szerkesztő, műsorvezető és zongorán közreműködik: Simon Izabella 

   A zenés délelőttök  célja, hogy zeneművek, versek-mesék, festmények-rajzok segítségével a zene - irodalom-képzőművészet hármasával egy olyan varázsvilágba kalauzolja el a gyerekeket, amely történéseinek ők is aktív részesei lehessenek.

   A koncertek után kézműves foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek, akiket 4 éves kortól kisiskolás korig sok szeretettel várunk!

   • 24 január 2019
   • csütörtök, - 19.30 - Zeneakadémia, Nagyterem

    Zeneakadémiai bérletsorozat, 2.koncert

    Prokofjev, Vasks, Schubert
    Cosima Soulez-Larivière, hegedű

   Prokofjev: 1., D-dúr „Klasszikus” szimfónia, op. 25
   Vasks: Hegedűverseny
   - szünet -
   Schubert: 3. szimfónia

   ONLINE BÉRLETVÁSÁRLÁS
   JEGYVÁSÁRLÁS


   Az I. Bartók Világverseny és Fesztivál győztese, a francia-holland Cosima Soulez-Larivière Párizsban született, s fiatal kora ellenére számos koncertet adott már Európa és Ázsia koncerttermeiben.

   Három éves korában kezdett el hegedülni tanulni és nyolc éves korában elnyerte az angliai Yehudi Menuhin Iskola ösztöndíját, ahol Nathasha Boyarsky tanítványává vált. Számos zenei verseny helyezettje: a Bartók Világversenyt megelőzően 2015-ben a Postacchini Versenyen, Fermoban, Olaszországban harmadik helyezett lett (nem osztottak első díjat) illetve neki ítélték a Bach-díjat , majd ugyanebben az évben elnyerte az első díjat a Brahms Versenyen Pörtschachban, Ausztriában.

   Zachar Bron, Dora Schwarzberg, Ana Chumachenko és mások mesterkurzusain vett részt, s 2016 nyarán a Tanglewood Music Center egyik támogatottjává vált. Cosima számos ösztöndíjat is nyert: az ESU Music Ösztöndíj, UK (2015), a Live Music Now Hannover e.V. Ösztöndíj, Németország (2015), Deutschland Stipendium (2016) és a Studienstiftung des deutschen Volkes (2017) segítette a tanulmányait.

   Jelenleg a németországi Hannoverben, a Hochschule für Musik, Theatre und Medien intézményében tanul Krzysztof Wegrzyn professzorral.

   • 9 március 2019
   • szombat, - 19.30 - Zeneakadémia, Nagyterem

    Zeneakadémiai bérletsorozat, 3.koncert

    Stravinsky, Saint-Saëns, Waxman, Weiner-Lendvay, Csajkovszkij
    Lendvay József, hegedű

   I.Stravinsky: Concerto in D
   C.Saint-Saëns: Bevezetés és rondó capriccioso
   F.Waxman: Carmen-fantázia
   Weiner L. – Lendvay József: Divertimento
   - szünet
   P.I.Csajkovszkij: Firenzei emlék

   ONLINE BÉRLETVÁSÁRLÁS
   JEGYVÁSÁRLÁS

   Lendvay József hegedűművész, négy éves kora óta hegedül, első tanára apja, az ismert prímás, Lendvay Csócsi József volt. Korán kezdett koncertezni, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában Halász Ferenc professzor és Szenthelyi Miklós növendéke volt, részt vett Yehudi Menuhin, Ida Haendel, Igor Ojsztrah, Jaap van Zweeden és Végh Sándor mesterkurzusain. 1993-ban megnyerte a salzburgi Nyári Akadémia díját, 1994-ben pedig magas színvonalú játékáért elnyerte a a Magyar Zeneművészek Társaságának díját. Több nemzetközi hegedűverseny győztese, így első lett Budapesten, Csehországban, Amszterdamban, majd Scheveningenben, ahol egyben elnyerte a Nemzetközi Zenekritikusok díját is. 1996-ban Lendvay József lett a svájci Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje, valamint ebben az évben a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével tüntették ki. 1997-ben a Varga Tibor Verseny abszolút győztese: első helyezett, Paganini-díjas és a Közönség-díj is az övé lett. 1998-ban Fischer Annie-ösztöndíjas, és elnyeri a Líra Díjat. 1999-ben Liszt-díjas lett.

   A számos országban lépett fel, játszott a Rotterdami Filharmonikusok, a Holland Rádiózenekar, a Birminghami Szimfonikus Zenekar és a Suisse Romande szólistájaként. Rendszeres közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeinek, közműködött Liszt Magyar rapszódiáinak és Brahms Magyar táncának felvételein (Philips). A Justus Franz és Leonard Bernstein által alapított Nemzetek Zenekarának szólistája és koncertmestere, többször játszott a Vatikánban, művészi tevékenységéért a pápai bronz medállal tüntették ki. 2016-ban Magyarország Érdemes Művésze díjat kapott. Egy 1777-ben, Giovanni Tesstore által készített hangszeren játszik.

   • 20 március 2019
   • szerda, - Óbudai Társaskör -19.30

    BarokkPlusz-sorozat, 3.koncert

    Vivaldi, Schubert, Händel, Hidas Frigyes

   Vivaldi: Arsilda, regina di Ponto – nyitány
   Schubert: A-dúr rondó, D438– közreműködik Karl Lorenz, a Fehér Ilona Hegedűverseny díjazottja
   Vivaldi: F-dúr concerto három hegedűre, RV 551 – szólisták a zenekar tagjai
   ----
   Hidas Frigyes: Csembalóverseny – közreműködik: Dobozy Borbála
   Händel: B-dúr concerto grosso, op. 6/7

   • 11 május 2019
   • szombat, - 11.00 - Óbudai Társaskör

    Gyerekkoncert

    Zenés délelőtt Simon Izabellával

   Szerkesztő, műsorvezető és zongorán közreműködik: Simon Izabella 

   A zenés délelőttök  célja, hogy zeneművek, versek-mesék, festmények-rajzok segítségével a zene - irodalom-képzőművészet hármasával egy olyan varázsvilágba kalauzolja el a gyerekeket, amely történéseinek ők is aktív részesei lehessenek.

   A koncertek után kézműves foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek, akiket 4 éves kortól kisiskolás korig sok szeretettel várunk!

   • 25 május 2019
   • péntek, - 19.30 - Zeneakadémia, Nagyterem

    Zeneakadémiai bérletsorozat, 4.koncert

    Weiner, M. Górecki, Debussy
    Agata Szymczewska, hegedű

   Weiner L: Pasztorál, fantázia és fúga
   M. Górecki: Notturno hegedűre és vonószenekarra
   - szünet
   C.Debussy: g-moll vonósnégyes op.10 - vonószenekari változat

   ONLINE BÉRLETVÁSÁRLÁS
   JEGYVÁSÁRLÁS

   "Olyan korát meghazudtoló kiegyensúlyozottsággal,tekintéllyel és zenei intelligenciával játszik, mely a fiatal, tüzes Ida Haendelre emlékeztet."

   /Hilary Finch, „The Times”, London 14th October 2010/

   Agata a 13. Henryk Wieniawski Nemzetközi Hegedűverseny győztese olyan nagy presztízsű koncerttermekben lépett már fel mint a New York-i Carnegie Hall, a Kennedy Center Washington D.C.,-ben, a londoni Wigmore Hall, a párizsi Théâtre des Champs-Élysées, az amszterdami Concertgebouw vagy a Sala Sao Paulo Brazíliában. Agata a 2010-ben elhunyt nagyhatású zeneszerző, Górecki darabját adja elő, melyet két különleges zenekari darab, Weiner Leó Pasztorál, fantázia és fúga c. opusza és Debussy vonósnégyesének vonószenekari átirata fog közre.