24/07/2018

24/07/2018

Világzenél a Liszt Ferenc Kamarazenekar Kapolcson

55 éves története során először koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Művészetek Völgyében. Július 26-án két fellépésük lesz: 16 órakor a Völgykomolyzene helyszínén, a kapolcsi római katolikus templomban klasszikus darabokat játszanak, 21 órakor pedig a Művészetek Völgye “nagyszínpadán”, a Nemzeti Szín-Téren Szirtes Edina Mókussal adnak világzenei koncertet.

 

közös próba, fotó: Major Kata

közös próba, fotó: Major Kata

 

 

Az esti fellépés nemcsak a helyszíne miatt különleges a zenekar számára. Az énekes-hegedűművész koncertjén megmutatják, hogy komolyzenei elhivatottságuk mellett szívesen kalandoznak más műfajok felé.

 

“Magam is a Zeneakadémián végeztem, és akkoriban még gondolni sem mertem, hogy egy olyan kaliberű együttessel játszhatok egyszer, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar – emlékszik vissza Szirtes Edina Mókus. – Később a pályafutásom alatt egyre komolyabb, nevesebb zenészekkel muzsikálhattam együtt, és két éve már nem tűnt teljesen elképzelhetetlennek, hogy ezt az ajándékot is megkapjam az élettől. Elkezdtem hát dolgozni rajta.”

 

A művésznő 2016-ban mutatta be a Kodály Zoltán Mátrai képek című műve mellett a közeli és távolabbi népek folklór kincsestára alapján született darabjait, melyeket azóta újakkal egészített ki. A dalokat a magyar néphagyomány gazdagsága, gondolatisága táplálja, az újrazenésített népdalszövegek mellett a balkán vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, ritmikája, lendülete eleveníti fel.

 

“Miután a Művészetek Völgye főszervezői rábólintottak az ötletemre, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lépjek fel idén, megkerestem az együttest – meséli a fiatal tehetség. – Valóságos castingnak éltem meg a bemutatkozásomat. Remegő térdekkel feleltem a kérdéseikre, és mutattam meg a zenei anyagot. Aztán nagy megkönnyebbülést, hihetetlen örömöt éreztem, amikor láttam, hogy tetszik nekik, és elfogadják a felkérést.”

 

Az igazán ritka és példátlan hangszerelésben a zenekar ugyanolyan fontosságú része a zene megszólaltatásának, mint a szólisták: a virtuóz témákat együtt játsszák velük. Ebből emelkednek ki improvizációs részekkel, egyéni díszítéssel az elöl állók, akik mind a magyar népzenéből jól ismert hangszerek – tárogató, paraszt furulyák, ütőhangszerek, hegedű, citera, cimbalom – mesterei.

 

“Az volt a célom, hogy a produkció egy egésszé olvadjon össze. Szerettem volna úgy ülni a zenekarban, hogy egy legyek a hegedűsök között, és az énekem is egységet alkosson a többi hangszerrel – mondja Szirtes Edina. – A próbákon fantasztikus volt megélni, mennyire jól működnek a dalok a zenekar előadásában, és hogy mindannyiunkat felvillanyoz, ahogy számunkra szokatlan, újszerű zenei közegbe kerülünk. Rengeteget nevettünk, és a végére teljesen összeálltunk, eggyé váltunk.”

 

A július 26-án 16 órakor kezdődő Vivaldi, Hacsaturján, Csajkovszkij, Grieg és Brahms műveit bemutató templomi hangverseny, s a Szirtes Edina Mókussal közös esti világzenei koncert után a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zempléni Fesztiválon, majd a délnyugat-franciaországi Festival de Bergerac programsorozatában lép fel a nyáron.

 

2018.július 26., 16.00 – Kapolcs, római katolikus templom

Vivaldi: A négy évszak – Nyár

Hacsaturján: Keringő

Csajkovszkij: Andante cantabile

Sosztakovics: Keringő

Grieg: Holberg-szvit (részletek)

Brahms: Magyar táncok (válogatás)

 

2018.július 26.,16.00 Taliándörögd, Nemzeti Szín-Tér

Világok hangja – világzenei koncert Szirtes Edina Mókussal

 

Közreműködő szólisták: Szirtes Edina Mókus – hegedű | Födő Sándor – ütős | Bede Péter – népi fúvósok | Cserta Balázs – népi fúvósok | Kovács Zalán – tuba | Kasza Nándor – pozan | Szlama László – koboz | Kasza Mónika – kürt | Barbinek Gábor – pozan | Csikós György Menyhért – pozan | Lovay Tamás – pozan

 

További információ a Művészetek Völgye programsorozatáról itt: www.muveszetekvolgye.hu

Összes hír

  • 10/08/2018

    Zempléni Szabolccsal Zemplénben zenélünk

    Koncert a 25. Zempléni Fesztiválon, 2018. augusztus 12., 20.00 – Sárospatak, Rákóczi-vár udvara

    Részletek
  • 24/07/2018

    Világzenél a Liszt Ferenc Kamarazenekar Kapolcson

    2018. július 26. Művészetek Völgye

    Részletek
  • 17/07/2018

    Muzsika a kertben: zenei svédasztal ínyenceknek

    2018. július 23., 20.00: Óbudai Társaskör

    Részletek
  • 14/05/2018

    Az új évad bérlete már kapható!

    Május 23-án, az évad utolsó zeneakadémiai koncertjének napján megkezdjük az új évadra szóló bérletünk árusítását. A kedvezményes elővásárlási akció június 30-ig tart.

    Részletek
  • 16/04/2018

    Kritika az április 8-i koncertről - Élet és Irodalom

    Nagy Frigyes udvarában - Zeneakadémia Nagyterem / Liszt Ferenc Kamarazenekar, Emmanuel Pahud

    Részletek
  • 12/04/2018

    Hétvégi gyermekkoncert

    A zene, az irodalom és a képzőművészet egymásba fonódó, mesés világa Óvodásoknak, kisiskolásoknak és az őket kísérő felnőtteknek ajánlott, interaktív műsor.

    Részletek
  • 02/04/2018

    Emmanuel Pahud-del a Zeneakadémián

    Emmanuel Pahud fuvolaművész napjaink zenei életének egyik legizgalmasabb képviselője - egyúttal zeneakadémiai bérletsorozatunk következő szólistája.

    Részletek
  • 23/03/2018

    BarokkPlusz koncert

    A BarokkPlusz sorozat második hangversenyére várjuk kedves közönségünket március 28-án az Óbudai Társaskörbe. A sikeres, bevált tematika alapjain most sem változtatunk, hiszen a barokk művek sorát egy magyar kortárs mű töri meg, majd Händel concerto grossójával újra visszatérünk a 18. századi muzsikához.

    Részletek
  • 16/02/2018

    A BachTrack kritikája a február 11-i "Felfedezések" hangversenyről

    A fiatal tehetséges magyar muzsikusokat bemutató sorozat újabb előadásán a Liszt Ferenc Kamarazenekar Kocsis Krisztián és Balogh Ádám zongoraművészekkel aratott nagy sikert. A neves BachTrack klasszikus zenei szaklap véleményét itt olvashatják

    Részletek
  • 14/02/2018

    Francia kritika a zenekar fellépéséről

    "Magyarországon így látják Mozartot" 2018. január 30. Bordaux – Mérignac, Le Pin galant

    Részletek
  • 08/02/2018

    David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

    Az 55 éves születésnapi koncertjén, március 18-án, ismét a budapesti zeneszeretők elé áll a Zenekar a Zeneakadémia Nagytermében.

    Részletek
  • 04/02/2018

    55 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar

    Idén 55 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az évforduló számunkra ugyanúgy kihívás, mint bármelyik hangverseny: erőteljesebb média- és közéleti jelenlét mellett marad a különleges, összekeverhetetlen hangzás és színvonal a színpadokon.

    Részletek
  • 09/01/2018

    Rácz Ödön és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

    Január 23-án 19.30 órai kezdettel, zeneakadémiai bérletsorozatunk következő állomásán Rácz Ödön, a Bécsi Filharmonikusok ünnepelt nagybőgőművésze viszi majd a szólista szerepét.

    Részletek
  • 09/01/2018

    Farsangi utazás!

    Téli dallamok, északi mesék, karneváli mulatságok az Óbudai Társaskörben Simon Izabellával január 13-án, szombaton 11 órától.

    Részletek
  • 30/11/2017

    A Liszt Ferenc Kamarazenekar karácsonyi bérletakciója

    2018 első felének három zeneakadémiai koncertjét fűzte egybe az együttes, hogy karácsonyi ajándékként ajánlja kedves közönségének.

    Részletek
  • 21/11/2017

    Zenét küld a Mikulás!

    Várunk minden óvodást és kisiskolást és persze anyát, apát, nagyit és a nagypapát a Liszt Ferenc Kamarazenekar gyerekkoncertjére

    Részletek
  • 03/11/2017

    Fotózták a zenekart

    Régi adósságunk volt már magunkkal szemben, hogy az új felállást is megörökítsük egy profi fotós segítségével. Eddig.

    Részletek
  • 03/11/2017

    Jörg Widmannal beszélgettünk (videó!)

    A próbák után kérdeztük a világ egyik legjobb klarinétművészét, egyebek mellett a saját művéről, a Con Brio-ról is, valamint arról, hogy miért olyan nehéz ez a darab.

    Részletek
  • 06/10/2017

    Az évad első BarokkPlusz koncertje

    2017. október 18-án, 19.30 órakor kezdődik a zenekar sikeres sorozatának újabb koncertje. A hagyományos helyszínre, az Óbudai Társaskörbe szeretettel várjuk közönségünket.

    Részletek
  • 06/10/2017

    "Szeretnénk a határokat feszegetni"

    Nagyinterjú Tfirst Péter koncertmesterrel az Origón

    Részletek
  • 21/07/2017

    10 év után újra együtt - Németországban a Zenekar

    Mester és tanítványa, vagyis Boldoczki Gábor és Pálfalvi Tamás tart a Zenekarral Németországba ezekben a napokban. Mindketten régi ismerősök az együttes mellett. Lemezeket is rögzítettünk már velük, turnéztunk is, úgyhogy ez most egy nagy újra egymásra találás. Ebből az alkalomból beszélgettünk a két trombitaművésszel.

    Részletek
  • 19/07/2017

    "Lecsóval" beszélgettünk a szlovén és olasz koncertekről (videó)

    Tóth László 'Lecsó' az egyik legjobb trombitaművész az országban, egyben a Zenekar régi barátja. Nem csoda hát, hogy nemrég ő utazott velünk a Martha Argerich-csel közös turnénkra. Az alábbi exkluzív interjúban az élményeiről kérdeztük.

    Részletek
  • 25/06/2017

    Muzsika a kertben július 3-án

    A Liszt Ferenc Kamarazenekar idén is részt vesz az Óbudai Társaskör hagyományos nyári programsorozatán, így újra zenével tölthetjük meg az otthonunknak is számító intézmény gyönyörű kertjét!

    Részletek
  • 25/05/2017

    Már kapható új zeneakadémiai szezonbérletünk

    Örömmel jelentjük, hogy május 25-től megvásárolható a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2017/18-as évadra szóló zeneakadémiai koncertsorozatának bérlete. Ahogyan azt az előző években megszokhatták, ezúttal is olyan minőségű programot tudunk ajánlani a közönségünknek, amely méltó a zenekar nívójához.

    Részletek
  • 17/05/2017

    Május 24-én ismét BarokkPlusz

    Harmadik, az idei évadban utolsó állomásához érkezett óriási sikerrel debütáló BarokkPlusz sorozatunk! Az Óbudai Társaskör családias, mégis ünnepélyes hangulatában egészen kiváló szólisták, köztük Pálfalvi Tamás fogja kiegészíteni a zenekart.

    Részletek
  • 05/04/2017

    Ködellik a Mátra

    Április 19-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Szokolay Balázzsal és Szokolay Dongó Balázzsal lép színpadra az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében!

    Részletek
  • 30/03/2017

    Újra BarokkPlusz-koncert

    Április 8-án folytatódik nagy sikerrel induló BarokkPlusz sorozatunk! Ahogyan az első, teltházas koncerten, ezúttal is jobbnál jobb szólisták lépnek fel velünk az Óbudai Társaskör színpadán.

    Részletek
  • 28/03/2017

    Nyári koncertek Martha Argerichcsel

    Júniusban és júliusban a Liszt Ferenc Kamarazenekar több alkalommal is közös koncertet ad korunk egyik legnagyobb előadóművészével, Martha Argerichcsel. A június 5-én és 6-án Olaszországban, Bresciában majd Bergamóban, július 10-én pedig a Ljubljana Fesztiválon rendezendő fellépéseken Saint-Saëns: Az állatok farsangja c. darabja hangzik el.

    Részletek
  • 10/03/2017

    Márciusi koncertek

    Novemberi közös koncertünk után, melyet a bécsi Konzerthausban tartottunk, idén márciusban három alkalommal is fellépünk Ausztriában a világ egyik legkiválóbb nagybőgőművészének tartott Rácz Ödönnel: március 9-én Tullnban, 10-én Schwazban, 22-én Judenburgban játszunk.

    Részletek
  • 05/03/2017

    Várjon Dénes és a klasszikus mesterek

    Várjon Dénest sokoldalúsága, hibátlan technikája, zeneiségének figyelemreméltó mélysége emelte a nemzetközi komolyzenei élet egyik legkeresettebb szereplőjévé. Ezúttal a bécsi klasszika három legismertebb mesterétől hallhatunk tőlük darabokat: Mozarttól a Figaro házassága nyitányát, Beethoven C-dúr zongoraversenyét, valamint Haydn B-dúr szimfóniáját.

    Részletek
  • 20/02/2017

    Egy hét Mischa Maiskyval

    A Liszt Ferenc Kamarazenekar Mischa Maisky személyében ismét egy világhírű csellóművésszel lép fel, ezúttal két alkalommal is: a torinói hangversenyt a Cziffra Fesztivál zárókoncertje követi Budapesten.

    Részletek
  • 10/02/2017

    Várdai István:

    Február 14-én a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekar a világ egyik legjelentősebb csellistájával lép fel. A koncert előtt pár nappal Várdai Istvánnal beszélgettünk.

    Részletek
  • 24/01/2017

    Országos turné Miklósa Erikával

    Január 24-én Nyíregyházán lesz az első állomása a ragyogó Miklósa Erikával közös télvégi, tavaszi országjárásunknak! Az előttünk álló néhány hónapban ellátogatunk Kecskemétre, Békéscsabára, Miskolcra, Egerbe, Kaposvárra és Debrecenbe is.

    Részletek
  • 21/01/2017

    Indul BarokkPlusz sorozatunk

    A Liszt Ferenc Kamarazenekar újonnan induló sorozatának koncertjei hasonló szerkezetet követnek: a műsorban a legnagyobb barokk mesterek versenyművei mellett egy-egy kortárs vagy 20. századi magyar darab is helyet kap.

    Részletek
  • 03/12/2016

    Várdai István

    Várdai István 30 évesen már egyértel-műen a világ egyik legkeresettebb csellistájának számít. Február 14-én ezúttal egy kortárs alkotás, Orbán György Búcsú Rasumoffsky gróftól c. darabja mellett két romantikus mestermű, Schubert Arpeggione szonátája, valamint Mendelssohn Oktettje hangzik el.

    Részletek
  • 05/10/2016

    BarokkPlusz sorozat

    A már hagyományosnak mondható zeneakadémiai bérletsorozat és a gyerekkoncertek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar az idei évadban új koncertsorozatot indít BarokkPlusz néven.

    Részletek
  • 02/10/2016

    Felavatták Sándor Frigyes mellszobrát

    A Liszt Ferenc Kamarazenekar első zeneigazgatójának szobrát október 1-jén, szombaton leplezték le a dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola előtti téren.

    Részletek
  • 30/09/2016

    Zeneakadémiai bérletsorozat

    Idén is is világszerte ismert szólistákat sikerült meghívnunk zeneakadémiai bérletsorozatunk koncertjeihez. A 2016/17-es évadban a sorozat keretében négy hangversenyt tekinthetnek meg az érdeklődők.

    Részletek
  • 18/09/2016

    Gyerekkoncertek

    Az idei évadban is folytatódnak 2016 tavaszán induló és nagyszerű fogadtatásban részesülő gyerekkoncertjeink.

    Részletek
  • 08/09/2016

    Hatalmas nemzetközi siker

    A nemzetközi szaksajtóban egyre jelennek meg a virtuóz játékú nagybőgőművész szólóalbumát méltató kritikák. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy kísérő zenekarként a Liszt Ferenc Kamarazenekar is közreműködhetett a siker létrejöttében!

    Részletek
  • 03/06/2016

    Barokk est az 50. Nyírbátori Zenei Napokon

    Augusztus 7-én, vasárnap este 7-kor, a félszázadik jubileumát ünneplő Nyírbátori Zenei Napok keretében ad barokk estet zenekarunk Bach, Corelli és Vivaldi műveiből.

    Részletek